Автор
Woman.bg

Малките държави и техните забележителности

Когато става въпрос за туризъм, не винаги големите държави предлагат повече възможности в сравнение с малките. В някои от най-малките държави в света се намират едни от най-интересните световни забележителности. Ето ги и тях.

Ватикана

Ватикана е най-малката независима държава в света с площ от едва 0.44 km². Тя се намира в град Рим, Италия и се ръководи от католическата църква начело с папата. Ватикана е предпочитана дестинация, защото е леснодостъпна за посетителите на Рим и може да се разгледа за един ден. Задължителните забележителности тук са площадът Св. Петър, базиликата Св. Петър, както и музеят на Ватикана и прочутата Сикстинска капела.

Монако

Монако е втората най-малка независима държава и е с площ от 1,95 км ². Градът пленява с лъскави казина и клубове, но несъмнено Монако е много повече от място за забавление на богатите.

Живописната хълмиста природа на тази държава, страхотните ресторанти, кафенета и пазари предоставят безброи възможности за развлечение за хората, които не обичат да си губят времето по луксозните казина. Тук може още да посетите Океанографския музей, галерия Marlboro и катедралата. Разположеният в близост град Ница също представлява интригуваща дестинация.

Макао

Макао някога е била португалска колония. В момента е част от територията на Китай, но е запазила автономния си статут.

Днес Макао е известна преди всичко като хазартна дестинация. Освен казината тук обаче има още много какво да се види. Държавата, наричана "Лас Вегас на Изтока", представлява интересна смесица от история и модерна визия. Макао е запазила много от своята отминала колониална атмосфера, исторически сгради, руини, както и уникална кухня.

Може да стигнете до Макао с ферибот от Хонг Конг и то за изключително кратко време.

Сан Марино

Третата най-малка европейска държава след Ватикана и Монако е Сан Марино. Това е и една от най-старите държави, сред тези които съществуват в момента. Сан Марино пленява своите посетители с интересна история и прекрасна природа.

Разположена изцяло в границите на Италия на 600 метра над морското равнище, страната включва много крепости и кули, използвани за отбрана срещу нашественици. Столицата също носи името Сан Марино и е изпълнена с очарователни улички и завладяваща атмосфера.

Науру

На площ само 21 кв. км, Науру е най-малката независима островна държава на Земята. Тя не е толкова леснодостъпна както останалите държави – разположена е в Тихия океан и има население 15 000 души. Мястото е интересно заради останките от Втората световна война, както и красивите плажове и рифове. Пеша може да обиколите цялата държава за един ден, а с кола за по-малко от час.

Източник: idi.bg