Взависимост от типа и цвета на косата ви можете да засилите всеки косъм и да го накарате да изглежда блестящ и здрав с помощта на маски, които можете да приготвите сами, съветват от ezine.bg.

Всяка от маските се нанася върху чиста, подсушена, но все още леко влажна коса, оставя се да престои между двадесет минути и половин час и се прави един или два пъти седмично.

Блондинките ще подсилят красивия златист блясък, ако използват за маската хума – продава се в аптеката. Една супена лъжица без връх се смесва с една супена лъжица преварена вода и една чаена лъжичка мед.

Сместа се разбива много добре, докато не изчезнат и най-малките бучки. Към получената смес се добавя едно прясно яйце и отново се разбива много добре. След като престои върху косата половин час, се измива с топла вода.

Брюнетките ще засилят кафявите нюанси с помощта от настойка от сладка червена чушка. Залейте една част червена чушка с десет части водка, оставете да престои три дни и прецедете. Разредете с десет части преварена вода и втривайте два пъти седмично преди лягане в кожата на главата.

За чернокосите е подходяща маска, която се прави с коняк и лимон, за да подхрани и да укрепи косата. Това е особено важно за дамите, които се боядисват, защото е известно, че боята изтощава косъма.

Смесват се една супена лъжица коняк, един пресен жълтък и една чаена лъжичка мед. Сместа се разбива много добре. Ако косата е прекалено суха, се добавя една чаена лъжичка зехтин.

Маската се нанася върху косата, оставя се да престои двадесетина минути до половин час, и след това се изплаква с преварена вода, в която е добавен сокът от половин лимон.