Тиквички

Тиквичките улесняват извеждането на течностите от организма и са особено полезни за тези от вас, които страдат от анемия и всевъзможни отоци, заболявания на бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове, при подагра и затлъстяване.

В тях се съдържат различни минерали, аскорбинова киселина, каротин, протеини, лесни за усвояване от организма въглехидрати, захар, нишесте, витамини (включително и витамин C и витамините от група В), минерални соли.

Домати

В пресните домати се съдържат:
- калий – полезен е за сърцето, подпомага отстраняването на излишните течностите от организма;
- магнезий – помага на тялото да се адаптира към студа;
- желязо – препоръчва се при анемия;
- цинк – от съществено значение е за растежа на клетките на кожата, косата, благоприятства бързото заздравяване на раните;
- калций – укрепва костите;
- фосфор – участва в метаболитните процеси;
- органични киселини – необходими са за правилното функциониране на организма;
- витамини В1, В2, В3, В6, В9, Е и много, много витамин С.

Чушки

В научната медицина сладкият пипер се използва като мултивитаминно средство за лечението на хипотония, хиповитаминоза, заболявания на сърцето и черния дроб. Помага и при спазми и колики в червата (необходимото количество е 500 гр дневно). Той има благотворен ефект и върху болни деца, бременни и кърмещи майки.

Сокът от зелен пипер е много полезен, тъй като в него се съдържа голямо количество силиций, който е от особено голямо значение за здравината на косата и ноктите. Той помага и при повишено изпотяване. Ако го смесите със сок от моркови, ще получите отлично средство за премахване на пигментните петна от кожата на лицето (в този случай трябва да пиете по 300-500 мл сок на ден).

Патладжан

На Изток наричат патладжана „зеленчук на дълголетието.“ Ниската му калоричност го прави незаменим помощник в борбата със затлъстяването. Редовното консумиране на патладжан способства за нормализирането на киселинно-алкален баланс и водно-солния обмен, за отстраняването на шлаките от тялото, за значителното намаляване на нивата на холестерола и кръвната захар, за укрепването на сърцето и кръвоносните съдове, за нормализирането дейността на червата. Съдържащите се в патладжана калиеви соли допринасят за извеждането на течностите от организма и подобряват работата на сърцето. Той е особено полезен за по-възрастните хора, които може да го използват, като допълнително лекарствено средство при отоци, причинени от отслабването на сърцето, и при подагра.

Зеле

В Древен Рим зелето се е предлагало на патрициите, като изискано лакомство, след обилен пир. Още тогава лечителите са били наясно, че консумацията на зеле укрепва организма, повишава резистентността му към много заболявания, премахва безсънието и главоболието. Съвременните учени обясняват тези му свойства, със съдържащите се в него почти пълен спектър от витамини (включително и противоязвеният витамин U), фитоцити, ензими, соли на калия, калций, фосфор, сяра, желязо, йод. Влакнестото вещество в зелето подобрява двигателната активност на червата и има положително въздействие върху развитието на полезна чревна микрофлора.

Освен това то помага за отстраняването на шлаките и холестерола от организма, което намаля значително вероятността да заболеете от атеросклероза.