Прекомерното хранене може да увеличи двойно риска от загуба на памет при възрастните хора, показва изследване на американски учени.

Те установили, че хората, които консумират над 2100 калории дневно, е много по-вероятно да страдат от "леко когнитивно нарушение" от тези, които приемат по-малко калории. Откритието показва, че поддържането на диета с малко калории в напреднала възраст запазва ума бистър и дори може да предотврати Алцхаймер.

Американските учени изследвали навиците за хранене и пиене на 1200 души на възраст между 70 и 89 години, които не страдали от деменция. За целите на изследването те трябвало да се подложат на тестове за памет. Учените открили, че 163 участници имали проблеми с паметта, а рискът от такива проблеми бил два пъти по-висок при хората, които консумирали най-много калории, предаде БГНЕС.



Връзката била ясна, дори след като учените взели предвид и други фактори, които влияят на загубата на памет, като нивото на образование или преживяването на инсулт, диабет или депресия. Учените разделили участниците на три групи - едната с хора, консумиращи от 600 до 1500 калории дневно, друга с хора, консумиращи от 1500 до 2100 калории, и трета с хора, консумиращи от 2100 до 6000 калории.

При хората от първите две групи не били установени никакви съществени разлики, което означава, че консумирането на по-малко от 2100 калории не създава риск от загуба на памет.