Автор
Woman.bg

Могат ли "plus size" моделите да са пример за здравословно тегло?

Ашли Греъм започна да пише нова история в света на модата, превръщайки се първия plus size модел, възкачил се на корицата на списание Sports Illustrated и неговото специализирано издание за бански.

Оказва, че не всеки читател и ценител на женската хубост е останал впечатлен от този факт.

Бивш модел на бански и едно от любимите лица на същото списание – Шерил Тийгс, изказа неласкавото си мнение относно набиращата скорост тенденция наднорменото тегло да се промотира като красиво и нормално.

Тийгс никак не е доволна от факта, че съвременното общество започва да толерира крайностите в представите за красота - „Не смятам, че е здравословно. Лицето ѝ е красиво. Красиво. Но не смятам, че наднорменото ѝ тегло ще се отрази добре за в бъдеще.“

В своя Туитър профил Шерил Тийгс продължава дискусията със своите последователи: „Нека бъда още по-ясна: негодувам срещу теглото. Анорексията, булимията и затлъстяването са все здравословни проблеми. Иска ми се всички хора да бъдат възможно най-здрави“.

Шерил Тийгс

Смятаме, че в думите на Тийгс има истина. Но науката може да оспори основния момент в изказването на Тийгс, а именно, че наднорменото тегло винаги е опасно и крайно нездравословно.

Едно от последните изследвания по темата, публикувано в International Journal of Obesity, сочи, че индексът на телесната маса не е достатъчно надежден показател за що се отнася до реалната преценка за здравословното състояние на даден организъм. Изследователите от Калифорнийския университет открили, че 34.4 милиона американци, считани за носители на телесна маса с индекс между 25 и 29.9 са всъщност здрави. Същото важи и за още 19.8 милиона души, които се смятат за затлъстели и индексът на телесната им мазнина е над 30.

Най-значимото откритие обаче е, че 30% от хората с „нормален“ индекс на телесната маса били с проблеми в здравословен план. Тези хора често с години живеят без да им е поставена каквато и да е диагноза, докато не стане прекалено късно. Най-елементарен пример за това са хората, които през голяма част от живота си се радват на бърз метаболизъм, хранят се с всевъзможни вредни храни, а накрая, след като прехвърлят 30-те 40-те, се оказват болни от диабет, рак и пр. По същата логика природно едри хора, които цял живот се стараят да избягват храни, богати на вредни въглехидрати и мазнини, запазват жизненост и добро здраве до старини.

Заключението е, че не можем да съдим за здравословното състояние на човек само по външния вид и теглото му. Но можем да съдим по хранителните му навици! Всеки, който злоупотребява с количеството и качеството на храната със сигурност не се радва на добро здраве. И в този смисъл няма как да знаете дали пълничкото и усмихнато момиче, с което се разминахте по-рано днес, не е по-здраво от вас?

Споделете вашето мнение с нас