Автор
Woman.bg

Мозъчните функции при мъжете отслабват от пушенето

Мъжете, които пушат, страдат от по-бързо отслабване на мозъчните функции с напредването на възрастта, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от британско изследване.

При 50-годишен пушач се наблюдава умствено отслабване като при 60-годишен мъж, който никога не е пушил, обясняват авторите на проучването от Университетския колеж в Лондон.

В изследването, обхванало 5099 мъже и 2137 жени на средна възраст 56 години при първата оценка на когнитивните им способности, специалистите са открили връзка между тютюнопушенето и отслабването на мозъчните функции при мъжете, но не и при жените. Проучването е поредното в подкрепа на предишни изследвания върху трайната вреда от тютюнопушенето, което Световната здравна организация определя като една от най-сериозните заплахи за здравето на хората по света.



"Изследването ни разкрива наличието на връзка между вредния навик и отслабването на мозъчните функции с напредването на възрастта. Тютюнопушенето е рисков фактор, който обаче може да бъде избегнат", пишат авторите на проучването. Специалистите са изследвали връзката между броя на годините, тютюнопушенето и отслабването на мозъчните функции при прехода от средна възраст към старост.

Учените са стигнали до няколко съществени заключения. Едно от тях е, че при пушачите отслабването на мозъчните функции настъпва по-бързо, отколкото при непушачите. Учените са установили още, че за мъжете, които са се отказали от цигарите десет години преди първата оценка на когнитивните им способности, все още съществува повишен риск.



При бившите пушачи след продължителен период на въздържание не се наблюдава по-бързо отслабване на мозъчните функции и когнитивните способности, пишат от actualno.com