През сезона есен-зима 2012-2013 г. дизайнерите са вдъхновени от най-различни момчета – непокорни хулигани с прилепнали раирани панталони (Vivienne Westwood), и яки работници с широки панталони и каскети (Max Mara), и разбира се истински джентълмени с черни фракове (Christian Dior Haute Couture).

Нека видим кои елементи от мъжкия гардероб най-често са използвани в най-актуалните женски колекции.

Подплънки за рамене

Balenciaga



Кошмарът от края на 80-те години се връща на подиумите през идния сезон - широките рамене пак идват на мода. Този път обаче имат по-заоблена геометрична форма. Време е да планирате обир на гардероба на приятеля си (или баща си), в който да потърсите сако с размер XL като на ревюто на Balenciaga, спортен суичър с кръгли рамене като при Alexander Wang или мъжествено палто от сива вълна като при Hermès.

Мъжки костюми

Acne, pre-fall 2012

Мъжките костюми са чести „гости“ на женските колекции. За идния сезон дизайнерите са се постарали да се отдалечат от клиширания образ на елегантната дама с мъжки костюм а-ла Марлене Дитрих. Почитателките на мъжкия стил ще трябва да избират измежду отпуснатия костюм от три части на Hermès в най-добрите традиции на 80-те, лъскавия костюм от две части на Yves Saint Laurent с късо сако и панталон 7/8 или почти маскарадния раиран костюм на Miu Miu, с който смело можете да участвате в следващата екранизация на „Алиса в Страната на чудесата“.

Dsquared2



Мъжки обувки

Alexander Wang

Превръщайки мъжките обувки в женски, дизайнерите наблягат на обувките с връзки, и то не само със заоблен нос, но и с остър (Tibi и Alexander Wang). Най-претенциозният и засукан модел от тази категория сигурно са обувките от тъмночервена лакирана кожа със златни шипове на Valentino. Ако изобщо решите да обуете такива, носете ги с къс панталон с ръб и бяла риза.

Valentino


Мъжки вратовръзки

Alica + Olivia есен-зима 2012-2013



Вратовръзката си остава най-често използвания моден аксесоар. Основната му функция все така е да придаде специфично излъчване. Ralph Lauren комбинира вратовръзката с вълнено палто, създавайки образа на авантюрист от 30-те години на ХХ век. Dsquared2 съчетава черна папийонка с кадифен жакет и панталон в стил „денди“, а Alice + Olivia превръща вратовръзката и бялата якичка в бродерия на пуловера...

Ralph Lauren

Hermes

Miu Miu