„Всички възрастни хора са били някога деца“, е казал Антоан дьо Сент-Екзюпери в предговора към безценната си книга „Малкият принц“.

Светът на малчуганите е изпълнен със смях и приключения. Можем само да им завидим за находчивостта, любознателността и безгрижието. Децата се оставят да бъдат напътствани от нестихващото си любопитство към заобикалящия ги свят и наистина умеят да се радват на малките неща в живота – кофичка и лопатка, захарен памук, прегръдката на мама. Те блажено си похапват сладкиши без каквито и да било угризения. Безстрашно скачат в дъждовните локви, без да обръщат внимание на предупрежденията на възрастните. И се усмихват дяволито, докато големите се вайкат заради бъркотията след поредната пакост.

Ето на какво още можем да се поучим от хлапетата:

Урок №1: Обичай тялото си

През годините са правени много експерименти, разкриващи житейските възгледи на малчуганите. На това са посветени някои от най-популярните видеа на Jubilee Project, чиито създатели си поставят целта да „разказват истории, които вдъхновяват хората за промяна“.

Едно от кратките видеа, които създателите на проекта публикуват в Youtube, показва реакциите на участниците, след като им е зададен въпроса „Какво бихте променили в себе си?“. Първият отговор, даден от чаровна млада жена, е: „Само едно нещо ли?“. Челото, ръста, подпухналото лице, ушите, стриите, кожата на лицето, големината на очите – това са нещата, които притесняват възрастните участници.

Когато същият въпрос е зададен на група деца, заваляват наивните, но в същото време изключително показателни отговори на малките мъдреци: „Искам уста като на акула.“; „Ако можех, бих се телепортирала.“; „Уши като на пони.“; „Искам крака като на гепард, за да тичам бързо.“; „Бих искала да имам криле.“.

„Всъщност харесвам тялото си. Може би бих искала само да имам опашка като на русалка“, е заключението на едно от интервюираните момиченца. Забавните отговори на децата ни карат да се замислим колко е важно да се чувстваме добре в кожата си и да не обръщаме такова голямо внимание на дребните си физически недостатъци.

Урок №2: За истинската любов

„Любовта е, когато почти никога не се чувстваш самотен“, казва 8-годишният Бен в друг от екпериментите на Jubilee Project. За това как трябва да показва ме любовта си малчуганът дава следния съвет: „Трябва да се отнасяш към човека, когото обичаш, по специален начин. Например, когато мама иска да си легне и да чете книга, баща ми също си ляга. Ако иска да гледа телевизия, той също гледа телевизия.“ Ето какво означава истинската любов според Бен: „комбинация от приятелство, признателност и щастие“.

Друго от трогателните определения на любовта е: „Тя ме стопля и ме кара да се чувствам уютно, като възглавница“.

Едно от хлапетата ни съветва да бъдем по-смели в любовта. Момчето споделя как след дълго обмисляне най-накрая е събрало кураж да признае симпатиите си на момичето, което харесва: „Казах си: ‚Какво пък?‘ и я попитах дали ще ми даде телефонния си номер или имейла си“. Същото дете ни кара да се замислим и за това как да изразяваме любовта си. Относно подаряването на бонбони и цветя малкият казва следното: „Добра идея, но всички го правят. Ще бъде по-добре, ако измислиш нещо по-различно, нещо оригинално“.

Една от заключителните реплики във видеото може би ни разкрива най-важното за любовта, което ние, възрастните, трябва да си припомняме от време на време: „Тя всъщност е много проста“.



Урок №3: Можеш да бъдеш какъвто поискаш

Спомняте ли си какви сте искали да станете, когато сте били малки? Дали сте се замисляли за това коя професия ще ви носи по-големи финансови облаги и престиж?

Децата мечтаят да се занимават с това, което ги прави щастливи, въпреки че понякога мечтите им ни се струват абсурдни.

„Искам да бъда бейзболист или продавач на сладолед. Когато играта ми не върви, мога да продавам сладолед на стадиона, така че едновременно с това да гледам мача“, казва едно от децата, запитани какви искат да станат, като пораснат, в друг видео клип, качен в Youtube.

От децата можем да си припомним и каква всъщност е най-важната причина да работим: „Да имаш работа означава да печелиш пари и да помагаш на други хора“.

Децата не позволяват на никого да им казва какво могат и какво не могат да правят, защото силно вярват в мечтите си. „Хубаво е да имаш мечта, защото тя може да се сбъдне“, казва едно от хлапетата. „Никога не се отказвай от мечтата си.“, ни съветва друго.

Автор: Ивана Апостолова