Колко килограма се качват при бременност, като препоръчително количество, може да се изчисли въз основа на индекса на телесната ви масa (BMI).

За да изчислите вашия BMI трябва да разделите вашите килограми на височината си в метри, повдигната на квадрат. Например, ако сте висока 1,67 м и тежите 58 кг, вашият BMI е 20,8 [58 кг/(1.67 x 1.67) = 20.8]. Ако не сте сигурна за индекса на телесната си масa или за наддаването на килограми, се консултирайте с Вашия лекар или здравен специалист.

BMI - Приблизителна стойност на повишаване на теглото през бременността
По-малко от 20 - Между 12,5 кг и 18 кг
20 – 26 - Между 11,5 кг и 16 кг
Над 26 - Между 7 кг и 11,5 кг

Колко трябва да се увеличи теглото през периода на бременност?

Най-добре е повишаването на теглото да бъде равномерно, но тъй като всяка бременност и всяка жена са различни, в някои седмици може да наддадете повече от други. Обикновено колкото повече тежите, когато забременеете, толкова по-малко килограми трябва да качите през бременността.

Като най-общ ориентир може да се използва следното: увеличаване на теглото с 1 до 3 кг през първото тримесечие на бременността, след това по половин килограм на седмица през второто и третото тримесечие.

Четете още: Те са бременни и безстрашни

Отслабване по време на бременност

Ако сте с наднорменото тегло, това може да означава, че рискът е по-висок от развитие на високо кръвно налягане, гестационен диабет и преждевременно раждане при Вас, дори по-висок риск от възникване на усложнения. Незасивисомо от това ако сте бременна, не се препоръчва да се опитвате да отслабвате, тъй като това може да доведе до понижаване на теглото на бебето при раждане или до излагането му на риск. Спазването на диета може да лиши вас и бебето ви от жизненоважни хранителни вещества, необходими за развитието му.

Здравословният балансиран хранителен режим, включващ разнообразие от хранителни групи, ще предостави на вашето бебе витамините и минералите, от които се нуждае и ще ви предпази от излишно напълняване.

Поднормено тегло през периода на бременност

Ако сте бременна и теглото ви е под нормата, това може да създаде проблеми на вас и на вашето бебе. Вашият здравен специалист или лекар ще ви посъветват какъв е най-здравословният начин за хранителен прием на допълнителни калории и хранителни вещества, за да наддадете адекватно на тегло без рискове ва Вас и бебето.

Четете още: Секс по време на бременност – да или не?