Увеличаването на случаите на ревматоиден артрит при младите жени е свързано с наднорменото тегло и затлъстяването, показва ново проучване на американски специалисти.

Лекарите от клиниката Майо в Рочестър вярват, че има връзка между килограмите и артрита, заболяване, което уврежда ставите. За резултатите бяха анализирани медицинските досиета в САЩ в периода между 1980-2007 година. Особено внимание било отделено на ръста и теглото на пациентите. Данните показват, че 68% от жените, страдащи от артрит в ранна възраст, имали наднормено тегло, пише БГНЕС.



Водещият автор на проучването д-р Ерик Матесън обясни, че мастните клетки активно произвеждат вещества, които увеличават шанса за възпаление и намаляване на имунитета.

Затлъстяването е проблем, който не бива да се свързва само с преяждането, но също и с много други фактори. Те включват различни здравни проблеми: сърдечно-съдови заболявания, диабет и автоимунни заболявания, добави още ученият. Излишните килограми предизвикват ранна поява на артрит, а за да се справите с проблема внимателно следете ежедневния прием на калории.