В разгара на лятото и в сезона на дините би било истинска загуба да не се насладим на неповторимото освежаващо и тонизиращо действие на динята.

„Нахранете“ кожата си с диня и ще разберете що за невероятни „козметични“ качества има този великолепен плод.

100 г диня съдържа около 91 г вода, около 8 г въглехидрати, мазнини, протеини, витамини, минерали.

Ето и какви са ефектите на отделните й съставки върху кожата:

Вода

Човешкият организъм се състои от 55-75% вода. Водата е съществен фактор в протичането на всички процеси в клетките. Тя е отговорна за хидратирането и овлажняването на кожата, стимулира продукцията на колаген и подобрява нейната еластичност, поддържа кожата здрава и млада. Ето защо водата трябва да присъства непрекъснато във вашето меню.

Въглехидрати

Въглехидратите, наречени още захариди („захарид „произлиза от гръцки и означава „захар“), служат като източник на енергия и участват като структурни компоненти в изграждането на РНК и ДНК на клетките. Те биват прости и сложни.

Простите въглехидрати, съдържащи се в содата и безалкохолните напитки, в бързите храни като бургери, хот-дог, пици, хляб са лоши за тялото. Те имат ниска хранителна стойност и добавят калории в нашето тяло. Тези храни увеличават нивото на кръвната захар. За да се противопостави на това покачване, тялото ни започва да произвежда инсулин от панкреаса. Ако тези храни се консумират често, панкреаса трябва да произвежда повече инсулин, като по този начин се натоварва цялата храносмилателна система. Това води до повишаване на хормона на стреса –кортизол, което от своя страна ни прави депресирани и тъжни, а кожата ни изглежда вяла и безжизнена.

Четете още: Тъмни vs розови червила

Сложните въглехидрати, съдържащи се в пълнозърнестия хляб, в пастата и плодовете, са „добрите“ въглехидрати. Те съдържат основни хранителни вещества като витамини, минерали и фибри, които са необходими за цялостното функциониране на тялото ни. Сложните въглехидрати не водят до внезапно повишаване на нивата на кръвната захар, а до освобождаване на малки количества захар за по-дълъг период от време. Това помага на тялото ни да усвоява хранителните вещества на редовни интервали. Фибритеспомагат за регулиране на храносмилателната ни система, за премахване на токсичните отпадъци, което придава здрав и сияен вид на кожата ни.

Очаквайте продължение...