Автор
Woman.bg

Най-глупавото нещо, което можете да причините на гърдите си

Когато сваляте и качвате онези 5 килограма, това се отразява на гърдите ви, макар и да не го забелязвате, а ефектът може да се прояви след години. Ето и подробностите:

По принцип гърдите ви не се нуждаят от специална грижа и можете да ги поддържате здрави и секси само като ги оставите намира. И все пак, има нещо, което ще им навреди: постоянните диети, които предизвикват перманентно увисване на бюста.

Кога настъпва увисването

Увисването не може да бъде напълно избегнато. Гравитацията, растежът на гърдите през пубертета и в началото на 20-те, бременността и кърменето предизвикват промяна във формата на гърдите. Всяка промяна разтяга колагена и еластина, които поддържат кожата стегната. Така след време гърдите ви се променят.

Ако постоянно се подлагате на диети ще предизвикате още по-интензивно разтягане на колагена и еластина. Ако често сваляте и качвате килограми, докато сте млади, това може да причини преждевременно увисване на гърдите още преди да навършите 30.
Когато се подлагате на ударни диети еластинът и колагенът са под повече напрежение. Колкото по-бързо качвате и сваляте килограми, толкова по-зле ще се отрази това на гърдите ви.

Защо се отразява най-много на бюста

Бюстът ви е много чувствителен на промените в теглото. „Когато напълнеете, мазнините първо се натрупват по женствените ви извивки – гърдите, например. Те са и местата, от които жените първо свалят тегло, когато са на диета. Колкото повече отслабвате или напълнявате, същото се случва и с гърдите ви и толкова повече ще увисват те.

Как да свалите килограми без последици за бюста

Съветът на лосанджелиската диетоложка Натали Розенсток е преди всичко да забравите за ударните диети и/или всяка диета, която ви забранява да приемате повече от 1200 калории на ден и ви обещава да сваляте по половин-един килограм на седмица. Ако на седмица губите повече от това, ще увредите повече колаген и еластин.

Ако се придържате към тактиката да трупате в чинията си здравословна храна като плодове, зеленчуци и крехко месо, това ще ви помогне да не преяждате. И не пропускайте хранения - това забавя метаболизма и ви кара да огладнявате, а така всичко, което сте свалили ви се лепва обратно.

И още една положителна черта на бавната и постоянна диета – колкото повече ви е отнела загубата на теглото, толкова по-голям е шансът да не го качите отново и да сложите край на йо-йо ефекта.