Автор
Woman.bg

Най-известните женски имена в модата: Кейт Мос

Още една „жена-феномен“ - Кейт Мос. За нея казват, че се е появила в нужното време на нужното място.

Не особено високата руса бунтарка успя да пречупи монопола на дългокраките über-модели от края на 80-те години. Мос постигна истински успех през 1993 г., след като се снима в реклама на Calvin Klein. Милиони хора видяха Кейт в тогавашния й облик – болезнено слаба, с почти отсъстващи гърди, тъмни кръгове под очите и безразличен и празен поглед. И странното е, че я харесаха! Има нещо необичайно и привличащо в тази жена.


Вълнуващата комбинация от „красота и порок“ привлече към Кейт немалко почитатели (сред които и Джони Деп), а неповторимият й стил и умението да комбинира противоположностите я превърнаха в модна икона. Първия си милион Мос спечели на 20-годишна възраст, а през 2000 г. медиите вече я споменаваха като най-високо платения модел в света.

Всичко вървеше чудесно до 2005 г., когато хубавицата се запозна с музиканта Питър Дохърти. Според много издания рокаджията „пристрастил“ манекенката към наркотиците. На едно парти по случай издаването на нов албум на Питър Кейт беше хваната от папараците как шмърка нещо, приличащо на кокаин. Разрази се страхотен скандал, компаниите започнаха една след друга да анулират договорите си с Мос. Хубавицата в крайна сметка отиде в рехабилитационна клиника да се бори със зависимостта си...

След лечението обаче Мос веднага се върна в света на модата. При това получи подкрепата на приятелите си Катрин Деньов, Шарън Стоун, Наоми Кембъл и Елтън Джон. Само година по-късно вече 18 модни къщи бяха сключили договори с Кейт, а Британската асоциация на дизайнерите нарече звездата „модел на годината“. Това несъмнено доказва необяснимия магнетизъм на Кейт, нали? Впрочем отхвърлената навремето Мос знае цената на истинското приятелство и без колебания подкрепи приятеля си Джон Галиано след негови антисемитски изказвания. При това му помогна да стартира отново успешно кариерата си в модната индустрия, като му поръча да й направи булчинска рокля.

Манекенката вече е омъжена „госпожа“, но въпреки това често участва в скандални фотосесии, в които ту се облича като мъж, ту се снима съвсем гола... Но едно е сигурно – каквото и да прави Кейт, тя винаги ще е в центъра на вниманието.