Малката черна рокля, която днес е еталон за стил и присъства в гардероба на всяко съвременно момиче, се ражда близо столетието назад и по-точно през 20-те години на миналия век, след края на Първата световна война.

Нейната създателка - великата Коко Шанел, умело долавя промените, които настъпват във визиите на дамите и в техния вътрешен свят през следвоенните години. Нежният пол започва постепенно да се еманципира, дамите започват да участва в социалния живот, излизат по заведения, забавляват се и дори употребяват алкохол, а роклите им стават една идея по-смели – дължината леко, но все пак доловимо се скъсява, а кройките показват малко повече от раменете и гърба.

Жените копнеят за комфорт, удобство, но същевременно с това и стилна визия и Коко Шанел им дава всичко това под формата на малката черна рокля.

Снимка: www.pastemagazine.com

Съществуват различни митове около това на какво дрехата дължи революционната за времето си визия. Според едни причината за иновативната кройка на роклята, разкриваща повече от частите на тялото, отколкото е било прието, се дължи на факта, че след края на войната е имало недостиг на плат, защото голяма част от наличните количества от него са използвани за униформи за войниците.

И тъй като през тези 20-те години не е било прието дама да носи дрехи, потопени в черен тон, освен ако не е била в траур, според друг мит Коко решава да създаде малката черна рокля, за да накара целия свят да скърби заедно с нея за смъртта на любимият ѝ, починал през 1919 година.

Близки до Коко подкрепят тази теза и разкриват, че след погребението на приятеля си Бой Капел, французойката заповядва всички покривки, пердета и дори чаршафи в дома ѝ да бъдат сменени с черни такива.

Снимка: mdoyle10.wordpress.com

Кое наистина вдъхновява Шанел да създаде иконичната черна рокля не знаем, но е факт, че век по-късно тя продължава да е еталон за класа и стил, онзи тоалет, който неотлъчно присъства в гардероба на всяка дама.

Звездните дами от света на киното, музиката и модата разбира се също не са изключение от правилото и често залагат именно на този тоалет за светските си изяви.

Убедете се в това, като видите най-ефектните звездни черни малки рокли, които сме виждали на червения килим тази година.