Пиле с картофи е толкова класическа комбинация, че чак звучи като безвкусно клише.
Но ние смятаме да опровергаем това с една интересна идея, която ще разнообрази добре познатите картофки.
И, след като вече ви дадохме неприлично лесно предложение за приготвяне на печено пиле, ето и как да си спретнете подходяща гарнитура към него:
Необходими продукти за 6 порции:
1,5 килограма червени картофи (в краен случай може и обикновени)
500 грама бекон, нарязан на лентички с широчина около 1,5 сантиметра
2 глави червен лук, почистен и нарязан на ситно
6 скилидки чесън, счукани
връзка пресен (по възможност) градински чай, около 25 листа, без дръжките
150 милилитра сметана
50 грама твърдо сирене (пармезан, чедър или подобно), настъргано
1 супена лъжица зехтин
прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Ако разполагате с пресни картофи, ги почистете добре и ги нарежете по дължина на четвъртинки, заедно с външната обвивка. Ако са стари, ги обелете и ги нарежете по същия начин.
Изсипете ги в подходяща тава за печене и добавете бекона, лука, чесъна и градинския чай. Залейте със сметаната и разбъркайте леко, поръсете с пармезана, зехтина и черен пипер на вкус.
Отново разбъркайте, така че картофите да са добре покрити с течната смес.
Покрийте тавата с фолио и сложете в предварително загрята фурна с температура от 180 градуса.
Печете 45 минути, след което отстранете фолиото и оставете за още 15 или докато картофите добият приятен златист цвят.
След като са готови, сервирайте незабавно.