Автор
Woman.bg

Най-непретенциозните стайни растения: Красула

В предишния материал ви разказахме повече за отглеждането на алоето.

Днес сме се спрели на още едно лесно за отглеждане в домашни условия растение.

Красула

Красулата (дървото на живота) спада към сукулентните растения и е родом от Южна Америка. Много популярно растение, преди всичко защото според учението фън-шуй цветето носи богатство. Най-известната му разновидност е красула аборесценс. Има овални листа с широчина 2-3 см. и е доста непретенциозна. Други по-разпространени видове са красула фалцата, красула перфората и красула ликоподиоидес.

Най-важното изискване на растението е изобилната слънчева светлина. Красулата понася добре дори сухия въздух в апартамент с централно отопление и преките слънчеви лъчи. През лятото можете да я изнесете на открито.



Растението се чувства отлично в летните жеги, но през зимата не е желателно да се излага на температура над 15 градуса, тъй като то има нужда да си почине и да се подготви за пролетта.

През периода на вегетация поливането трябва да е обилно (както е при всички сукулентни), но без прекомерно овлажняване на почвата. Зимата се полива много внимателно – само след пълно изсъхване на почвата. Застояването на вода е опасно, тъй като може да доведе до загниване на корените и смърт на растението. За да не се случи това, осигурете на красулата добър дренаж на дъното на саксията. Не забравяйте, че лесно можете да спасите растението от изсъхване, но от преполята красула в най-добрия случай ще можете да вземете резница, от която да я засадите наново.



Подхранването се прави в периода на активна вегетация веднъж месечно. Без подхранване листата ще станат дребни, а короната рехава – тоест вашето „дърво на живота“ няма да предизвиква възхищение, а съжаление. Ползвайте течни торове за зелени растения. Те са много удобни за използване и лесно се усвояват от цветята.

Пресаждане се налага само тогава, когато саксията явно става тясна. Почвената смес се прави от леки, но питателни торфени или листови почви с добавяне на пясък и глина. Благодарение на непретенциозността и издръжливостта си красулата живее много дълго и става все по-красива с годините. Цъфтежът се стимулира с оставяне на хладно и никакво поливане в края на септември за 3-4 седмици. След това се продължава с умерено поливане, цъфтеж можете да очаквате през декември.

Размножаването е най-добре да става с резници. Красулата има поразителна способност за размножаване, дори от едно листо можете лесно да получите ново дръвче. Да не говорим пък за издънките, които още във въздуха често пускат коренчета, сякаш се молят да бъдат отделени от майка си.

Преди засаждане на резници е нужно да да ги подсушите за няколко часа. За по-добро вкореняване саксиите се покриват с парникови „калпаци“ от прозрачен найлон или с обикновена чаша. Не забравяйте само да ги проветрявате редовно.

ТАЙНИТЕ НА УСПЕХА



Почва: чимова или листовка с добавяне на пясък и глина.

Температура: Зимата около 15 градуса, лятото до 30 градуса.

Осветление: Ярка слънчева светлина.

Поливане: Обилно през лятото, рядко зимата само след засъхване на почвата.

Подхранване: Веднъж месечно в периода на вегетация.

Овлажняване: Без претенции.

Пресаждане: Според обема на растението.

Размножаване: С резници.