Автор
Woman.bg

Най-опасните съставки в козметичните продукти – I част

Съвременните козметични средства изпълняват различни функции - те подхранват, овлажняват, стягат кожата, а също така се борят с появата на бръчките.

Има ли жена в днешно време, която да поддържа външния си вид без козметични продукти?

Но те съвсем не са толкова безобидни... Вижте някои от най-опасните съставки в козметиката:

Methyl, Propyl, Butyl, Ethyl Paraben

Това са група химикали с качествата на консерванти. Те пречат на развитието на микроорганизми и удължават срока на годност на козметиката.

Със същия успех обаче могат да предизвикат кожни раздразнения и обриви. Чрез кожата те могат да се абсорбират от организма.

В тялото те съществуват като във вид подобен на хормона естроген и имат способността да разрушат ендокринната система, предизвиквайки рак на гърдата, както и рак на женските репродуктивни органи.

PVP/VA Copolymer

Това е химикал, производен на петролопродуктите, който най-често намира приложение в стилизиращите продукти за коса (които често са във вид на спрей). Дразненията на дихателните пътища, които причинява са в следствие на вдишването му.

Четете още: Съвършена грижа за лице с куркума

Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA)

Приложението им в козметичните продукти обикновено се свързва с това да направят консистенцията им подобна на емулсия и да могат да правят пяна.

Те обаче могат да причинят алергични реакции, очни раздразнения и прекомерна сухота на кожата и косата. Тези химикали са амини и при влизането си в контакт с нитрати могат да способстват за формирането на рако – причиняващи нитрозамини. Токасични са ако бъдат поемани от тялото в продължение на дълъг период от време.

Четете още: Няколко страхотни прически за училище

Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea

Това са широко използвани консерванти. Според изследвания на Американската академия по дерматология, те са сред главните виновници за контактния дерматит. Търговските имена на тези химикали са Germall II и Germall115.

Токсичната опасност на двата химикала се състои в това, че те освобождават формалдехид.

Stearalkonium Chloride

Разработен от текстилната промишленост като текстилен омекотител, той се използва при производството на балсами за коса и кремове за блясък. Предпочитан е по простата причина, че е по-евтин от протеините и билковите масла. Проблемът, е че за разлика от тях често предизвиква алергични реакции.

Очаквайте продължение...