Автор
Woman.bg

Най-подходящият спорт за различните възрасти

Физическото натоварване е полезно и здравословно както за децата, така и за възрастните. Универсални упражнения за всички хора обаче няма.

Спецификата и интензивността им зависят от възрастта, а също така от индивидуалните особености на всеки един човек, но и от неговите заболявания. Дори упражненията да са съобразени с тези фактори, те трябва да са съобразени и със сезона.

През лятото има редица спортове, които не се препоръчват заради горещината. Когато термометърът показва над 34 градуса, за децата от 2 до 14 години специалистите препоръчват да се отделят не повече от 20 минути на ден за игра на футбол, хандбал или просто за подаване на топката.

От 5 до 18 години детският скелет все още не е напълно развит и поради тази причина прекаленото натоварване може да му навреди. За тази възраст, като укрепващи общото здравословно състояние на организма, се препоръчват бягане, плуване и колоездене. Тези спортове подпомагат растежа на детето на височина и възпрепятстват риска от затлъстяване. През лятото тичането и карането на колело не бива да е след 10 часа и преди 18 часа.

В периода 10 - 18 години особено полезни, както за развитието на мускулатурата, така и за развиване на бързи рефлекси, са състезателните спортове. От 18 до 30 години човек трябва да спортува навън или във фитнеса около 5 часа седмично, и то не наведнъж. На добро разтягане ще ви научат заниманията с йога и пилатес. С тях, както и със скачането на въже можете да се занимавате и в домашни условия по 20-30 минути на ден.

Това обаче да не става на включен климатик, а на отворени прозорци, в добре проветрена стая. Така няма да настинете и ще напълните дробовете си с кислород. Не забравяйте да отделяте внимание на разтягането преди и след упражненията.

Между 40 и 50 години костите стават уязвими, появява се остеопорозата. Обновяването на тъканите се забавя, те деградират по-бързо, отколкото се възпроизвеждат. Затова седмично отделяйте два-три часа за упражнения и един час за разтягане на мускулите и ставите. За да не качите излишни килограми, занимавайте се с аеробика и спортно ходене. Впрочем спортното ходене сваля и високото кръвно налягане. През лятото го практикувайте рано сутрин, най-добре по сенчестите алеи на парка. Йогата е особено подходяща, тъй като укрепва мускулите.

От 50 до 60 години човек започва активно да губи мускулна маса и да натрупва мазнини. За жените този процес се изразява в промени на фигурата - талията се увеличава, като достига приблизително до обема на бедрата. На тези промени се дължат проблемите със сърдечносъдовата система, повишава се рискът от диабет. Затова лекарите препоръчват да отделяте 2-3 часа седмично за силови упражнения и един час за разтягане. Подходящи са бадминтонът, футболът и тенисът, тъй като тренират мускулите, не позволяват на сърцето да остарява и укрепват скелета.

След 60 и нагоре тъканите са по-слаби, а костите се трият една в друга, предизвиквайки болка и дискомфорт. Половин час пет пъти седмично спорт са достатъчни. От полза е плуването - то тренира сърцето и укрепва мускулите, без да натоварва костната система. В тази възраст можете да упражнявате и пилатес. Източник: dete.bg

Ако искате да участвате за един от 100-те комплекта слънчева защита на Mustela, участвайте в играта „Аз и мама на море“. Лятото е в разгара си! Защитете кожата на детето си и се наслаждавайте на слънцето!