Пролетта е вече факт и всичко се раззеленява. Всичко зелено е полезно за организма. Пролетните зеленчуци осигуряват някои от най-високите нива на витамин К, желязо и фитонутриенти, които предпазват организма от хронични заболявания.

Четете още: Топ 10 на най-вредните храни

Ето списък с най-полезните пролетни зеленчуци, които зареждат с полезни вещества, подредени по азбучен ред:

Артишок

Артишокът е кулинарният деликатес на пролетта. Той помага за добро храносмилане и е богат на инулин, пробиотик, който подпомага растежа на полезни бактерии в червата. Лечебната му съставка, наречена цианин, стимулира отделянето на жлъчен сок и подобрява разграждането на мазнините. Съставката обаче се губи когато зеленчукът се готви и когато листа се варят за чай.

Четете още: Суровоядството - път към здраве и красота

Аспержи

Аспержите са пролетна супер храна, богата на витамин А, фосфор, калций и калий. Те с право се смятат за афродизиак не само за мъжете, а и за жените. Аспержито е също храна, от която се отслабва. Връзка аспержи съдържа 70% от препоръчителното дневно количество витамин К, който спомага за пренасянето на калций за костите, както и 20% препоръчителната дневна доза от витамин А, който помага на имунната система. То също е чудесен източник на белтъчини и фолиева киселина. Освен това консумирането на аспержи преди пиене на алкохол отблъсква махмурлука.

Грах

Грахът е един от първите пролетни зеленчуци и след полезните храни за женски хормони. Само една чаша грах може да осигури дневното количество витамин C. Грах е един от най-добрите източници на тиамин или витамин В1, който повишава настроението ви и да отблъсква депресията.

Зелен лук

Пресният зелен лук понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания. Той съдържа много витамин C, калий, калций, керцитин, който е силен антиоксидант, както и хранителни фибри. Зеленият предотвратява още много заболявания, от дерматологични болести до рак.

Зелена салата

Зелената салата е сред зеленчуците, които намаляват риска от рак на гърдата и диабет, полезна е за зренитео и помага за добро храносмилане.

Маруля

Марулята е също сред храните за отслабване и за добро зрение, както и сред зеленолистните зеленчуци, които предпазват от диабет. Тя също е богата на витамин K.

Репички

Репичките са изключително питателна, съдържащи почти една трета от дневното препоръчително количество витамин С. Репичките помагат за превенция от рак. Репичките съдържат витамините А, В1, В2, В3, С и РР. Богати са на минерални соли на желязо, фосфор, калий, калций и натрий. В състава им се включват ензими, етерични масла, целулоза и пектин. Листата също не са за пренебрегване, защото съдържат повече витамин С, калций и протеини, отколкото самите репички.

Рукола

Руколата е с лек пиперлив вкус и зарежда силно организма с магнезий, който е важен минерал за здравината на костите и имунната система. Руколата също помага срещу язва.

Спанак

Спанакът е чудесен източник на витамин С и фолиева киселина, две хранителни вещества, които укрепват имунната система и отблъскват алергии. Спанакът е богат на съединението бетаин, както и на лутеин и зеаксантин, две фитохимикали, които могат да помогнат за предотвратяване на възрастовата макулна дегенерация, една от водещите причини за слепота. спанакът е богат и на магнезий, който е полезен за мозъка, помага за по-здрави мускули и намалява риска от диабет.

Консумирайте на воля цяла пролет тези полезни зеленчуци, но винаги ги измивайте обилно!

Източник: zdrave.log.bg