От една жена се очаква да е наясно с всичко относно козметиката, модата и красотата.

Но за съжаление много дами вярват в погрешни неща. Ето и десетте най-разпространени заблуди относно козметиката:

1. Преди да нанесете крема, достатъчно е да почистите лицето си с лосион

Уви, в условията, в които живеем, това не е достатъчно. Специалистите твърдят, че при настоящото замърсяване на околната среда лицето има нужда от по-старателно почистване. Много е трудно да се отстранят от порите попадналите там микроби и прах, лосионът или почистващото мляко просто не успяват да се справят с тази задача. Подберете подходящи за кожата ви гелове за лице и сапуни с неутрално PH.

2. Кремът трябва да стои на лицето, докато не попие, а маските – докато не засъхнат

Това е доста разпространена заблуда сред жените. Кожата и мускулите на лицето са така устроени, че нито крем, нито маска могат да се задържат на него за повече от 10 минути (стига да няма лекарско предписание за това). Ако кремът не е попил след 10 минути, трябва да оберете остатъците му внимателно със салфетка. Козметиците твърдят, че след 10-15 минути запушване на порите дихателната функция на кожата се нарушава. Когато това се случва системно, кожата подпухва и се отпуска, а порите се разширяват.



3. “Набиването” на крема в кожата

Много жени смятат, че кремът трябва да се “набие” в кожата, а не просто да се намаже. Професионалистите обаче са на мнение, че лицето трябва да се пипа нежно и по възможност да не се пипа изобщо. Затова ви препоръчваме да нанасяте крема много внимателно и на тънък слой.

4. Можете да си правите маски през ден

Това важи само за натуралните маски (направени от плодове и зеленчуци). Химическите маски обаче не трябва да се правят по-често от веднъж седмично.

5. Кремовете за зоната около очите

Сега се продават много различни кремове – за под очите, за над тях, за горния и за долния клепач и т.н. Според козметиците обаче физиологията не налага използването на специален крем за тази част от лицето. Затова можете спокойно да използвате около очите същия крем, който нанасяте на цялото лице.

6. Нощният крем

Смята се, че нощните кремове трябва да стоят на лицето през цялата нощ. Всъщност обаче кремът в никакъв случай не бива да остава на кожата ви за през нощта. Нанесете го 2-3 часа преди да си легнете. Според козметиците е дори вредно да се ползват подхранващи и овлажняващи кремове преди лягане. Микросистемата на лицето е пряко свързана с организма и затова когато нанасяме биологично активен крем на лицето си, по този начин активизираме вътрешните органи. Това може да доведе до подпухналост, торбички под очите, удебеляване на клепачите, задълбочаване на бръчките и разширяване на порите.

7. Нужни ли са скрабовете?

Много жени смятат, че горният слой “мъртва” кожа трябва редовно да се почиства с помощта на скрабове и пилинг-маски. И не са прави. Отмирането на горния слой клетки на кожата е естествен процес и като я “шкурите” нарушавате естествената й защита и я предизвиквате да се лющи още повече. Скрабове при нужда може да приложи само специалист-козметик или дерматолог. Да ползвате скрабове ежедневно или през ден е равностойно на това да взимате силни лекарства без лекарско предписание.

8. Овлажняващите кремове са задължителни за всички

Овлажняващите козметични средства са подходящи само за хора с лющеща се и обтегната кожа, както и за жените в по-зряла възраст, при които клетките са загубили естествената си влажност. За нормални клетки овлажняващите кремове изобщо не са необходими, те само ще ги натоварят допълнително.

9. Овлажняващите кремове предпазват от появата на бръчки

Въпреки че овлажняващите козметични средства временно изглаждат кожата, бръчките се повлияват само от специални препарати, съдържащи UV-филтри и биологически активни вещества, които потискат процеса на стареене.

10. Козметичните средства изчистват кожата от токсини

Козметиците често казват, че кожата трябва да се изчиства от токсините, за да изглежда здрава. Тези вещества обаче са нормален резултат от жизнената дейност на организма и постоянно се отделят чрез кожата. Скрабовете, парните бани и маските почистват лицето от прах, излишна мазнина и мъртви клетки, но не отстраняват токсините.