Много видове чай се употребяват като естествени транквиланти заради успокояващото си и отпускащо действие, но някои от тях са се доказали и на друг фронт – свалянето на килограми.

Но преди да ви покажем на кои топли, сгряващи напитки да наблегнете в предпролетното влизане във форма, ще ви дадем и две страхотни идеи за детокс освежаващи напитки.

Те вършат чудесна работа срещу труден за овладяване апетит, подпомагат изгарянето на мазнини и поддържат тялото енергизирано.

Детокс напитка от Лимон и Сладък червен пипер

Мдам, звучи не особено вкусно, дори страшничко, ако питате нас, НО след като го опитате няма да останете съвсем разочаровани.
За тази тонизираща детокс напитка, която ще ви избави от токсините и ще активира матеболизма ви, изстискайте поне две супени лъжици лимон и добавете 1/8 супена лъжица червен пипер в чаша вода. Можете да подсладите с мед.

Детокс напитка от Ананас и Джинджифил

Смесете парченце ананас с щипка джинджифил (или настърган джинджифилов корен) и няколко ментови листа. Смелете всичко в блендер и добавете водичка. Тази напитка ще прочисти тялото и ще активизира метаболизма.

Чай от звездовиден анасон – подобрява храносмилането

Звездовидният анасон е плодът на дребно, вечнозелено дърво (Illicium verum), чиято родина е Китай. Чаят от звездовиден анасон се справя с храносмилателни разстройства като нервен стомах, диария, гадене и повръщане. Можете да си го приготвите като вземете една цяла звездовидна шушулка и я оставите да се запари в чаша с гореща вода за поне 10 минути. При стомашно неразположение пийте чая бавно на малки глътки.

Чай от мента – контролира приема на храна

Ако обичате ментовия чай може да опитате да го редувате със зелен чай, тъй като двата ускоряват храносмилателните процеси и по този начин помагат да изгаряте повече калории. Чаят от мента е отличен избор за страдащите от лошо храносмилане или чревни инфекции, като в допълнение подобрява имунитета и има антиракови свойства. Друг плюс на ментовия чай е, че е еднакво освежаващ и ефективен както горещ, така и охладен. За да го приготвите, сложете 1 с. л. пресни или сухи листа от мента във вряща вода и ги оставете да поврят 4-5 минути.

Зелен чай – ускорява метаболизма

Изследванията доказват, че катехините в зеления чай и преди всичко епигалокатехин галатът (EGCG) превключват на по-висока скорост човешкия метаболизъм и помагат за изгарянето на допълнителни 70 калории от мазнини дневно. Можете да пиете 2 до 3 чаши зелен чай дневно, като най-добрият начин за приготвянето му е запарване за 2-3 минути във вода с температура ок. 85 градуса.

Чай от роза – кажете сбогом на запека

Един от най-старите известни в света ароматични чайове се приготвя от смес от свежи розови листа и цели, сушени розови пъпки. Освен че очиства от токсините и помага за хубава и здрава кожа, чаят от роза съдържа витамини A, B3, C, D и E, които се борят с инфекциите. Не на последно място, розовият чай ще ви спаси от запека и ще подпомогне отслабването.