Рискови фактори

Днешно време лекарите от цял свят забелязват тенденция за заболяване от рак в различни поколения на отделни семейства. Това означава ли, че ракът се предава по наследство?

Развиването на рак се повлиява от рискови фактори, които не винаги можем да контролираме. Неконтролируеми фактори са възрастта, семейната анамнеза и полът. Има и други, които лесно можем да овладеем – тютюнопушене, консумация на алкохол, диети, физически натоварвания, контрол над телесното тегло, защита от слънчевите лъчи.

Ако в предното поколение на семейството ви е имало или има болен от рак, това е сериозен повод да се консултирате с лекар. Хората с генетична предразположеност към рак е добре да бъдат прегледани от онколог колкото може по-рано. За определяне на риска от заболяване от рак специалистите обсъждат с пациентите медицинската история на семейството им, начина на живот на самия пациент, неговите навици и предпочитания.

Ракът и генетиката

Вече от много години се провеждат редица изследвания в областта на генетиката и връзката й с рака. В резултат на експерименти по кръстосване на мишки, болни от рак или пък генетично предразположени към рак, е установено, че 60-80 % о потомството на такива животни развиват злокачествени тумори.

При това има много фактори, които повлияват допълнително риска от заболяване. Такива са външната среда, общото здравословно състояние на организма и начинът на живот. Точно затова не може да се каже със сигурност дали ракът се предава по наследство. Прието е да се говори не за наследствено предаване на рак, а за прехвърляне от поколение към поколение на предразположеност към образуване на злокачествени тумори.

Както може би знаете, раков тумор се образува когато един или няколко гена в клетката се подлагат на мутация. Това означава, е генът кодира променена белтъчина и самия той се променя дотолкова, че престава да кодира белтъчини. По-просто казано генът или работи неправилно, или изобщо не работи. В резултат на това се нарушават нормалните процеси на растеж и делене на клетките, което довежда до появата на злокачествени образувания. Подобна генна мутация може да се случи в различни етапи. Ако това стане преди раждането, всички клетки в организма ще съдържат в себе си мутиралия ген и той ще се предава по наследство. Ако мутацията възникне по-късно, неправилният ген ще се съдържа само в образуваните след нея клетки. В повечето случаи злокачествени образувания се развиват именно в следствие на мутация на отделна клетка. Около 9 % от случаите на заболяване от рак обаче са с наследствен характер, т.е. мутацията на клетките се предава о поколение на поколение.



Кои хора са в рисковата група?

Има няколко вида рак, които се онаследяват най-често. Например редкият вид рак на окото – ретинобластома или пък ракът на кръвта – левкемия. Но и други видове рак могат да се наблюдават в няколко поредни поколения. От рак на гърдата могат да страдат до четири поколения от едно семейство – прабаба, баба, майка и дъщеря. В този случай генетическата предразположеност към рак се допълва и от други фактори като околна среда в местността, където живее семейството и особености на хранителния режим – обикновено ядем онова, с което ни е хранила майка ни, а и начинът ни на живот често бива приет от примера на родителите.

Във всички случаи ако някой от семейството ви е бил болен от рак, вие може да спадате към рисковата група. Затова е добре да бъдете бдителни и да взимате мерки за превенция на заболяването. В това няма нищо трудно или неприятно – просто идете на преглед при онколог и си направете всичките необходими изследвания. Важно е да можете да разчитате на здравето си!