Холивудските звезди, топ-моделите и светските дами единодушно гласуват „за” натуралната козметика.

Думата „натурален”, изписана върху семпла на вид опаковка, се е превърнала в залог за успех.

Но какво всъщност представлява натуралната, био или органична козметика (различните производители употребяват различни наименования)?

Органичният бум започва в Европа още през 70-те години, когато марката The Body Shop обяви на всеослушание, че се отказва от тестването върху животни и започна да ползва за създаване на опаковките си био-разграждащи се материали. След това био-органичната мания премина през период на затишие и отново дойде на мода чак преди няколко години.

Популярността на органичните продукти до голяма степен се дължи и на редицата изследвания и открития, доказващи колко са вредни различните химически средства за човешкия организъм. В определени кръгове органичната козметика бързо се превръща в „must have” продукт.

Съставките на натуралната козметика се произвеждат при спазване на всички екологични стандарти. Тя не само съдържа преимуществено растителни компоненти, но и растенията, от които са направени те, са отгледани в най-добрите условия. Производителите категорично твърдят, че никоя от съставките не е преминала през химическа обработка.

Не се използва химия и при производството на самия продукт. Можете да сте сигурни, че в един био крем няма да има парабени, фтилати и други вещества, криещи се под безобидните имена „консерванти” и „аромати”. Разбира се, не може да се разчита и на 100 % органична козметика – такъв продукт би имал трайност от около два дни и едва ли би се отличавал с приятна консистенция и миризма. Всяко едно натурално козметично средство съдържа около 5 % синтетика. Това прави продукта по-траен и удобен за употреба.

Органичната козметика е задължителен атрибут на природозащитниците. Производителите са загрижени не само за въздействието на продукта върху кожата на потребителките, но и за ефекта му върху околната среда след изтичане в канализацията. Знаете ли, че любимият ви душ-гел ще се разгражда в природата още неколкостотин години?

При това опаковките на органичните продукти се разграждат значително по-бързо от стандартните. Попадайки в пръстта, те не се превръщат във вековен товар, който ще бъде открит някой ден от археолозите. Някои компании дори приемат опаковките си като вторични суровини или предлагат замяна на няколко празни опаковки за една нова и пълна. Т.е. производителите на органична козметика са загрижени в равна степен за околната среда и за здравето на клиентите си.

Още един аргумент в полза на натуралната козметика е ставнително ниската стойност на продуктите. А и цената много скоро ще бъде забравена на фона на това, че сте сменили „химията” с чисти и здравословни средства. И току-виж скоро сте направили дарение за някоя природозащитна организация...

Ако сме предизвикали интереса ви, можете да се възползвате от предложенията на NIVEA в сферата на натуралната козметика.

Серията NIVEA Pure&Natura грижа за лице включва: Дневен и Нощен крем с репей против бръчки, Почистващо мляко за лице с алое вера, Успокояващ дневен крем с лайка и Хидратиращ дневен крем с алое вера