Автор
Woman.bg

Научете се да губите, за да бъдете истински щастливи

В днешния материален свят сме свикнали да измерваме щастието си в пари, коли и други скъпи вещи, което ни прави подвластни на собствените ни илюзии за това какво е истинската радост.

Основната грешка, която допускаме и която ни кара да се чувстваме незадоволени в живота, е че често смятаме, че щастието ни трябва да зависи от външни фактори, вместо от самите нас. Замислете се...защо за да сме щастливи трябва да караме хубава кола? Защо трябва да сме щастливи, само когато някой друг има добра преценка за нас? Защо трябва да сме щастливи, единствено когато се сещаме за хубави, но отминали моменти? Щастието ни би трябвало да идва отвътре, от душата ни и от правилната ни преценка за света, външните фактори са просто...външни фактори. Разбира се, когато загубим вещ, която ни е доставяла радост и ни е помагала да имаме по-високо самочувствие, не е лесно да се примирим, но се налага в името на бъдещото ни щастие. Раздялата с любим човек и приятел, по каквато и да е причина също не е никак приятна, но понякога пътищата на хората, както се пресичат изневиделица, така и се разделят. И дори и да ви се струва странно, раздялата с хора и вещи може да ни направи много по-щастливи вбъдеще и може да направи живота ни много по-пълноценен.

Отървете се от натрапчивото чувство, че щастието ви се контролира отвън

Щом веднъж осъзнаете, че схващанията ви за щастие са погрешни, ще усетите голяма промяна в живота си. Да, новите хубави обувки, скъпата кола, последният iPhone ще ни направят временно развълнувани и щастливи, но това са преходни чувства и нямат нищо общо с истинското щастие.

Що се отнася до връзките и любовта – винаги сме настроени така, че очакваме определен човек (обектът на нашия интерес) ще ни направи щастливи, заради което много често си оставаме с очакванията и страдаме. Осъзнайте, че вие самите сте единствения източник на щастие, никой не може да ви направи толкова щастливи, колкото вие.

Откажете се от всичко, върху което нямате контрол

Красотата на живота се състои в това, че каквито и планове да имате и колкото и добре да преценявате всичко, винаги изникват изненадващи обстоятелства и единственото, което ви остава е да се адаптирате. Затова е най-добре да правите това, което ви доставя радост, без да се обсебвате от идеята за нещо, което трябва да се случи на всяка цена, защото в този живот нищо не е на всяка цена. Всичко се случва точно така, както трябва да се случи и ако понякога съдбата ви поднася изпитания, които ви карат да тъгувате, то е в името на бъдещото ви щастие и е с цел да научите нещо ново.

Оставете миналото зад гърба си

Изхвърлете всичко ненужно, като например някоя рокля, която вече не ви става, но ви носи спомени за нещо минало, което пък ви кара да се замислете, че този момент никога повече няма да се повтори. Подобен тип сантименталност единствено би ви накарала да се натъжавате, така че се отървете от призраците на миналото и си мислете за бъдещето с усмивка. В случай, че започнете да колекционирате спомени в един момент няма да остане място за неща, които ви трябват в настоящето.

Загърбете хората, които не заслужават времето и вниманието ви

Понякога в близкото ни обкръжение допускаме хора, които ни обезсърчават и успяват да изсмучат положителната ни енергия, но не си даваме сметка за това. Често тези хора по някаква причина са ни близки приятели или това може да бъде дори и любовната ни половинка, заради което ни е безкрайно трудно да се разделим с тях, но това е от първостепенно значение за щастието и душевното ни спокойствие. Никой няма нужда от човек, който го кара да вижда само лошото наоколо и да подминава с лекота всяка радост. Не предоставяйте в ръцете на другите възможността да ви управляват.

Разберете, че понякога болката носи щастие

Вдигането на ръце от нещо или от някого, на когото държим може да бъде много болезнено, но това означава, че най-хубавото тепърва предстои. А и как ще оценим щастието, ако не сме се преборили за него и не сме видeли лошото? Неприятните преживявания и трудностите ни правят много по-силни и определено изграждат качества в нас, освен това бидейки сами, най-добре можем да разберем от какво имаме нужда, от какво нямаме нужда и кое ни прави истински щастливи.