Всяка от нас познава поне един човек, който може да закусва шоколадови бисквити, да обядва чипс, а на вечеря да омита по три-четири филии бял хляб с основното ястие, като на всичкото отгоре не сте го виждали да стъпи във фитнес зала.

А, да... Освен това винаги е бил слаб! Сещате ли се вече за такъв пример – приятелки, колеги, роднини, вие самите?

Докато подобни примери могат да ви вбесят и потиснат (защото вие сте от онези обикновени момичета, които ядат малко, пият по 2 литра вода на ден, ходят на йога, зумба и пр., но не излизат от жестоката схватка с килограмите), диетолозите далеч не биха ви посъветвали да им завиждате.

Четете още: Нощно похапване = надебеляване?

Състоянието на „вечно слаб и ядящ боклуци“ си има свое жаргонно наименование, а именно кльощав дебеланко.

Такива хора се водят за късметлии със съвършено работещ метаболизъм, но се оказва, че над тях тегне и заплаха – теглото им е ниско, а количеството подкожна мазнина високо.

Хора с ниско тегло, независещо от приема на храни с високо съдържание на захари и мазнини, са подложени на по-висок риск от развиване на метаболитни заболявания като диабет тип 2, високо кръвно налягане и висок холестерол, отколкото хора, приемащи разнообразна храна (макар и да не се побират в дънки с размер „миниатюрен“).

Джеф О'конъл, фитнес експерт и журналист за “Sugar Nation”, знае, че ако си човек, който не може да качва килограми, не означава, че можеш да си ядеш каквото поискаш – истина, която той разбира по трудния начин. Цял живот О'конъл е бил висок и слаб, но на 43-годишна възраст разбира, че е в преддиабетно състояние.

Давайки си сметка с какво се е хранил досега, той осъзнава какво огромно количество „нездравословно гориво“ е приемал всеки ден – шоколад, курабии, пица, желирани бонбони, чипс и пр. Въпреки тези калорийни бомби, той изглеждал строен и здрав.

Пример, че външният вид може да бъде измамен: „Не можеш да се диагностицираш, наблюдавайки слабото си отражение в огледалото“.

Четете още: Целулитът на звездите

Как можете да разберете дали спадате към категорията хора, които определихме като кльощави дебеланковци?

Важно е да определите процента подкожна мазнина! Съотношението височина и килограми не може да ви даде подобна важна информация. Ако мазнините в тялото ви не са в граници, тогава трябва да предприемете мерки за намаляването им, за да не влошите здравословното си състояние. Намаляването на мазнините в тялото може да се постигне единствено чрез промяна в начина на хранене, приемането на течности и активно движение и спорт!

Важно е да обърнете внимание на натрупването на мазнини в тялото, особено в областта около корема и вътрешните органи, които водят до възпаления на тъканите и кръвоносните съдове. Така че дори теглото ви да е в норма за височината и възрастта, не се заблуждавайте, че сте защитени.

Процентът подкожни мазнини в тялото се измерва по два основни метода: калиперметрия (със специална щипка калипер) и чрез електронно измерване. Има и специални кантари, които измерват мазнините, но те не са много точни.

Предупредителните знаци за затлъстяване при нормално тегло могат да се отчетат при кръвен тест, който дава информация за повишените триглицериди, кръвна захар и кръвно налягане.

При съмнения или доказани завишени стойности на подкожните мазнини започнете борбата с тях от днес. Като начало избягвайте белия хляб, белия ориз, пастата и другите рафинирани въглехидрати. Прибавете мононенаситени мастни киселини в менюто си – ядки, маслини, зехтин. Правете интервални тренировки, за да горите повече мазнини и силови тренировки, за да изграждате „чиста“ мускулна маса.