Автор
Woman.bg

Необходими минерали при бременност и как да си ги набавите - част I

Най-важните за развитието си минерали нероденото ви бебе получава чрез вас. Ето кои са те и как да си ги набавите.

Калций
Важно е да приемате достатъчно калций, особено в последните три месеца на бременността, за да осигурите правилното формиране на зъбите и костите на нероденото си бебе. Ако не приемате достатъчно калций, докато кърмите, бебето ще “вземе” калций от организма ви, което може да бъде причина за бъдещи заболявания на костите ви.
Източници:
Мляко и млечни продукти, риба, соя, бадеми, ленено семе.

Фосфор
Фосфорът е вторият по количество минерал в човешкия организъм, след калция. Заедно с калция той участва във формирането на зъбите и костите. Фосфорът е част от структурата и на всички меки тъкани на органите (мозък, бъбреци, черен дроб, мускули и др.).
Източници:
Тиквени и слънчогледови семки, житни зародиши, мляко, бирена мая, соя, бадеми, месо, риба и др.

Магнезий
Функциите на магнезия в човешкото тяло са тясно свързани с тези на калция. Двата минерала имат противоположно действие при функционирането на мускулите: калцият стимулира тонуса им, а магнезият го отпуска. Магнезият активира ензимите, които помагат на организма да използва енергията от храната.
Източници:
Тиквени и слънчогледови семки, зърнени храни – овесени ядки, жито, царевица, варива и др.

Калий
Необходим минерал за здрава кожа, правилно функциониране на нервите и мускулите. Поддържа нормалния сърдечен ритъм и кръвното налягане. Стимулира изхвърлянето на разградените продукти на обмяната и евентуални токсични вещества през бъбреците с урината.
Източници:
Кайсии, фурми, леща, соя, боб, пъпеш, портокалов сок, тиквени семки и др.

Източник: dete.bg