Автор
Woman.bg

Някои храни повлияват положително на стреса

Все по-голям процент хора днес живеят в постоянен стрес. При много от тях вече е налице навик да “заглушават” повишената раздразнителност и липса на настроение, като си доставят удоволствието да посягат по-често към всъщност вредни храни, съдържащи ненужно голямо количество въглехидрати и мазнини.

А всъщност поддържането, още повече възстановяването на жизнения тонус се нуждае от завишени количества витамини и минерали.

Превъзходна “противоотрова” срещу стреса например е витамин В. Доказано е, че неговият недостиг води до депресия и нервни разстройства. Големи дози витамин В се съдържа в млечните продукти, яйцата, зелените зеленчуци, ядките, маята, бананите. Затова, ако искате да си оправите настроението, по-добре изяжте един банан или шепа ядки, отколкото парче торта, пишат от zdrave.bg

Хората под стрес не трябва да употребяват също мазни храни - необходимите за организма сили могат да се набавят от чаша плодов сок или плодова салата.



Диетолозите съветват също сутрин да се закусва с овесени ядки, които са отлично средство срещу болестите, в това число и стреса. За да можете в състояние на стрес да запазите работоспособността си, яжте по-често за обяд пилешки бутчета, омлет, бъркани яйца с няколко парченца шунка или кашкавал, т.е. продукти, богати на белтъчини, а също така пресни плодове и зеленчуци. По този начин ще има още един важен резултат - рискът от възникването на сърдечно-съдови заболявания ще се намали.

Усещайки глад между закуската, обяда и вечерята, не бързайте да похапвате чипсове, крекери, кроасани или шоколад. Те няма да ви донесат повече удовлетворение, а само излишни килограми. Достатъчно е да изядете някакъв плод или да изпиете чаша натурален сок, дори вода. Това ще ви помогне не само да запазите фигурата си, но и да се справите с депресията.

За вечеря най-подходяща е храната с високо съдържание на скорбяла - картофи, хляб, ориз.

Забравете за алкохола и дори за кафето. Алкохолът отпуска, докато човекът под стрес има нужда точно от обратното, колкото и абсурдно да звучи на пръв поглед.

Ако чашката кафе все пак ви помага да се съсредоточите, не се отказвайте от нея. При пълно отказване от кофеина е възможно през първите дни да се появи главоболие и чувство за преумора. Пийте повече вода и сокове и яжте повече плодове - фруктозата, която се съдържа в тях, стимулира дейността на главния мозък.

Ако цял ден сте в движение, задължително вземете със себе си бутилка минерална вода и пакетчета билков чай - те са много добри антидепресанти.

От стреса не се излиза изведнъж – това е процес, който минава през различни етапи. През всички тях в храната е добре да се включват и различни подправки. Конкретният механизъм на тяхното действие все още не е докрай изследван, но розмаринът, босилекът, копърът, чилито и майоранът (градински чай) несъмнено повишават настроението.

Употребявайте по-често ориз. Комплексът от въглехидрати, съдържащи се в него, способства за изработването на серотонин, т.е. - за поддържането на доброто настроение. Освен това в ориза има протеини и витамини от групата В. Друг добър източник на серотонин са доматите, на основата на чийто екстракт се произвеждат и много хранителни добавки.

В крайна сметка най-важното, което е добре да се запомни за борба със стреса, е, че и тук, както в живота изобщо, най-важен е балансът – ако не се прекалява с нищо, резултатът не може да бъде отрицателен.