Когато говорим за основа на грима, това, което всички искаме да избегнем е да изглеждаме все едно лицата ни са с маски.

Едно важно нещо, което помага да избегнем ефекта „маска” е да поддържаме кожата си чиста.

Ако усещате кожата си тежка или мазна, това може да се дължи на неподходящ овлажняващ крем, който сте избрали. За смесена или мазна кожа първо трябва да употребявате лосион за овлажняване без мазни съставки и след това да сложите крем само на изсушените зони.

Що се отнася до основата, изберете отново такава, която не е мазна. Ако имате нормална кожа, но тя лъщи, след като сложите фон-дьо тен използвайте течен овлажнител.

Безспорно най-добрият начин да намерите перфектната основа е като опитвате отново и отново.

• Когато нанасяме основата е добре да започнем от Т-зоната, която се състои от чело, нос и брадичка, и след това с помощта на памучно тампонче да разнесем равномерно грима по цялото лице. Не забравяйте, че най-разпространената грешка е да изберете фон-дьо тен, който е по-тъмен от цвета на вашата кожа.



• Пудрата е следващата стъпка в гримирането, въпреки че не е задължителна. В противен случай пропуснете този елемент или заложете на съвсем хин слой пудра, която пасва на цвета на основата и на самата ви кожа.

• Коректорът безспорно е най-добрият ни приятел в кризисни ситуации. Ако искате той да издържи цял ден, нанесете нежно малко пудра на местата, където сте сложили коректора. Но бъдете внимателни да не слагате твърде много пудра, тъй като рискувате да подчертаете бръчиците, особено в зоната на очите. Най-честите грешки, които допускаме с коректора са да го използваме без основа, да изберем цветове, които са по-тъмни или светли от тона на кожата ни или пък да изберем грешната консистенция. Ако имате мазна кожа, например, заложете на по-твърда консистенция, но пък ако имате суха – кремообразен коректор или такъв под формата на пудра вършат чудесна работа.

• Поставянето на сенки не е задължителна стъпка в гримирането. Ако не се чувствате достатъчно уверени може да пропуснете тази част. Когато избирате сенките, винаги ги съобразявайте с цвета на кожата и косата си, визията си, повода, по който ще ги носите, частта от деня, когато ще ги използвате. Естествените цветове пасват на всеки тип кожа и могат да бъдат използвани едновременно и през деня и за вечерни поводи.

От друга страна има други, по-ярки цветове, като зелено, червено, синьо, дори металик, които пасват само на специални случаи. Ако изберете един от тези, трябва да съобразите останалата част от грима си в по-естествени цветове и да използвате прозрачен гланц за сочни устни. От друга страна, не забравайте, че сенките с брокат или отблясъци могат да подчертаят бръчките в зоната около очите. Помнете, че сенките се нанасят преди молива за очи.

• Линията, с която подчертавате очите си, понякога може да се превърне в трудна задача, тъй като изисква повече основни умения за нанасяне. Правилният подход е винаги да я поставяте, колкото се може по-близо до линията на клепача. Ако използвате молив за очи се уверете, че го поставяте с нежно движение. През горещите летни дни дръжте молива в хладилника преди да го използвате. Имате избор и с течна очна линия, като тя може да бъде и водоустойчива. Въпреки че черното е класически цвят, който винаги ще е стилен и шик, понякога може да си поиграете с цветовете. Ако например имате сини или сиви очи, линия в синьо, кафяво, розово, сиво, пурпурно са страхотни решения. За кафявите очи са подходящи меки, кафяви тонове. За зелени очи заложете на бежово, зелено, жълто. За черните очи препоръчваме да използвате кафеникави нюанси през деня и златисти вечер.



• Черната спирала е безопасен и винаги отличен избор. Но не се притеснявайте да заложите и на кафява за през деня. Друг страхотен избор е прозрачната спирала, която придава обем и оформя страхотно миглите, като в същото време запазва естествения им вид.

• Устните ви са винаги специални. Изберете червило или гланц в каквато и да е мека тоналност. Изборът се налага от повода и времето от деня, но също така се съобразява и с останалата част от грима.



Каквото и да избирате се съобразете с основата и стойте далече от тъмни нюанси и странни цветове през деня. Не забравяйте да сложите мъничко руж за здрав, блестящ вид на лицето си.