Поддръжката на тънка коса започва от правилното миене и сресване.

Тънката коса обикновено е ранима и чуплива. Затова при миене трябва внимателно да разпените шампоана край корените, а после с поглаждащи движения да разпределите пяната по цялата дължина на косъма. И не забравяйте след това непременно да ползвайте балсам.

Много жени пропускат този етап заради разпространения мит, че балсамите претоварват тънката коса. Това не е вярно. Днешно време има специални линии продукти за тънка и изтощена коса, които са създадени за точно за такава текстура на косъма.

Важен етап от поддържането на тънката коса е сресването. Първо подсушете косата с кърпа или сешоар. Препоръчително е да започнете да решете от краищата на косата, за да бъде процесът по-щадящ за косъма и корените. Освен това така ще се срешите по-лесно и косата ви няма да се оплита толкова.

За оформяне на прическата ползвайте средства, разработени специално за тънка и изтощена коса. Те по правило имат подвижна фиксация и са предвидени да уплътнят структурата на косъма и да придадат обем на косата. При сушене със сешоар ползвайте средна температура и сушете косата постепенно. Това ще отнеме малко повече време, но ще предпази косата ви от увреждане.

Истина ли е, че тънката коса трябва да се мие по-рядко?

Честотата на миене не зависи от структурата на косъма. Косата трябва да се мие толкова често, колкото го изисква степента на замърсяване. Въпросът обаче е логичен - тънката коса губи обема и добрия си вид още на следващия ден след миене. Не е нужно да се притеснявате, че увреждате косата си с често миене - най-важното е да подберете правилно шампоана и балсама си. Средствата за миене трябва да са предвидени за ежедневна употреба и да отговарят на спецификите на косата ви - боядисана или не, тънка или гъста, светла или тъмна. В зависимост от атмосферните условия можете да ползвате продукти с или без UV-филтър.

Как да изберем козметично средство за придаване на обем?

Почти всички средства за обем действат чрез увеличаване на диаметъра на косъма, а не чрез повдигане на обема откъм корените, както очакват много потребители. Разбира се ако ползвате само шампоан за обем, едва ли ще получите ефекта от рекламите или ще повлияете дори слабо на структурата на косъма.

Най-добре е продуктите за обем да съдържат полезни компоненти като аминокиселини, бетаин, витамини от група В, кератин, коензим Q10, екстракти от захари, ниацинамид, кофеин и пантенол. Всички тези съставки има продължително действие, тъй като проникват дълбоко в структурата на косъма и при това го обвиват отвън. Така увеличават физически диаметъра на косъма и укрепват структурата му, като ефектът става все по-осезаем при постоянно използване на продукта.

Как да оформим прическа на тънка коса?

Има редица начини за придаване на обем на тънка коса. За целта идеални ще са продуктите, които имат уплътняващ ефект върху косъма, но не се натрупват, а тоест се измиват лесно с вода. Добре е в състава на използваните от вас средства да има комплекс олекотени полимери и овлажняващи и подхранващи компоненти, които да поддържат косата. Разбира се при употреба на сешоар ще ви трябват продукти с термозащита, а през лятото средства с UV-филтър.

Тупирането е ефективен начин да приповдигнете косата, но трябва да внимавате с него, тъй като така можете да я увредите. Сухите шампоани също са нелош вариант, те абсорбират добре мазнината и придават обем. Тук обаче пак трябва да внимавате, защото редовната употреба на сух шампоан може да влоши състоянието на кожата на скалпа и да отслаби още повече косата ви.

При тънка коса не ви препоръчваме прически с прав път, тъй като той ще подчертае ниската плътност на косата ви. Добре е да си направите път от противоположната страна на естествения - косата незабавно ще придобие обем.

Можете да си направите подстрижка без път и с бретон. Формата му няма значение, във всички случаи бретонът ще направи косата ви да изглежда по-гъста. Освен това избягвайте високите прически, по-добре придайте обем с текстурни елементи (къдрици, отпуснати кичури, вълни).

При сушене нанесете на влажна коса средство за придаване на обем, след което сушете с четка перпендикулярно на растежа на косата или просто надолу с главата. Изсушете добре корените на косата, а после обработете краищата с кръгла четка или маша.