Много от нас, работейки и тичайки по задачи през деня, утоляват глада си с бърз сандвич.

Причините са ясни – той може да бъде купен буквално от всеки ъгъл, лесен е за употреба – т.е. може да бъде хапнат както в движение, така и на бюрото пред компютъра. Предимства ли са това обаче? Какви са рисковете, които крие бързото поглъщане на сандвич?

Най-сериозният риск e в това, че той е "скромна и бърза" храна. Освен, че не блести с кой знае какви хранителни качества, сандвичът най-често не се сдъвква достатъчно добре. Така храната не се атакува от храносмилателните ензими на слюнката и поподайки в стомаха, се превръща в "бомба".

От голямо значение е и какъв точно е сандвичът. Може да бъде доста диетичен - например с шунка и зеленчуци или пък преливащ от сосове и сирене – с повечко мазнини, оттам и повече калории, а също нуждаещ се от по-дълго време за храносмилане. Ако плънката е по-сложна, може да са необходими и 4 часа.



Червата също са "на прицел" от този метод на хранене. Сандвичите са преди всичко източник на въглехидрати (доставени от хляба), на белтъчини (доставени от месните продукти и кашкавала) и т.н. Но напълОфис сандвичът – пълен с рисковено липсва целулозата, толкова необходима за доброто функциониране на червата. Затова би трябвало да ядем сандвичи, съдържащи обилно количество зеленчуци, или пък заедно със сандвича да си вземем чиния салата или някакъв плод.

Ритуалът "един сандвич набързо" може да се отрази пагубно на вашата фигура. Причините са различни. Преди всичко е грешно да мислим, че след като сме се нахранили набързо, не сме хапнали почти нищо. Всъщност един сандвич може да има повече калории от едно леко, но пълноценно ястие. Причината е както в плънката, така и в самия вид на хляба. Понякога апетитните питчици и топли хлебчета с подправки или сусам съдържат двойно повече калории от обикновения хляб. Най-добре би било хляба, от който е направен сандвичът да е пълнозърнест или много силно препечен. Така ще избегнем ферментация в червата и затруднено храносмилане.

Разбира се, най-добре би било ако сандвичът регулярно се заменя от домашна храна или салата. Но ако той е единственият ви вариант за бърз работен обяд, поне се опитайте докато се храните да се концентрирате единствено над него. Много е важно да вдишвате и издишвате по време на Офис сандвичът – пълен с рисковехранене: това помага за отпускането на стомашната и чревната мускулатура и за по-добро сдъвкване. Това означава, че докато се храните не бива нито да препускате по улицата, нито да се взирате в монитора.



Когато избирате какво да съдържа вашия сандвич, също мислете за здравето и фигурата си.

Шунката трябва да е не повече от 40-50 г, сурова или пушена, но да е с намалено съдържание на мазнини. Избягвайте пикантни салами, луканкови колбаси, тлъсти наденици, където мазнините са в изобилие.
Сиренето трябва да е около 60-70 г за един голям сандвич. Можете да си позволите кашкавал или топено сирене, но не повече от 40 г, при условие, че изберете диетичен хляб.

Ако предпочитате месо – добрият вариант е около 60 г печено телешко, печено пуешко, нарязано на тънки парчета, допълнено с нарязани зеленчуци и 1 ч.л. зехтин. Рибата може да бъде повече - около 80 г риба тон със зехтин, но добре отцедена от мазнината. Раците също са добро решение.

За зеленчуците важи правилото - колкото повече, толкова по-добре, от маруля до всички грудкови. Вървят в комбинация с всичко. Засищат както окото, така и стомаха и са ниско калорични.