Продължение…

Болки в гръбнака

Вижте как седят колегите ви – приведени напред, прегърбени, с проточен към монитора врат и кръстосани крака... Сигурно и вие заемате същата стойка! Седейки по този начин, вредите на гръбнака си, предизвиквайки изкривявания, болки и претоварване на мускулите. А гръбнакът е опора за цялото тяло и здравето ни е пряко свързано със състоянието му.

Прищипвания и размествания на прешлени – това ще доведе не само до прегърбване на осанката ви, но и до главоболие, образуване на ранни бръчки, надостатъчно кръвоснабдяване, влошаване на зрението и редица други проблеми. Не случайно още от малки родителите и учителите ни учат да седим изправени. В офиса обаче никой няма да ви се скара за небрежната стойка, а и вие самите много бързо ще забравите за решението си да седите правилно. Затова намерете сред колегите си хора, с които да си напомняте взаимно за неправилната си осанка.

Капиляри и разширени вени

Прегърбената стойка пречи на правилното кръвоснабдяване. Според учените прекарваме на работното си бюро 80 хил. часа от живота си, през които кръвта по законите на гравитацията тече само надолу. За да се качи нагоре, трябва да бъде изпомпана от мускулите на краката. Това обаче се случва само при ходене, тичане или плуване.

Ако седите твърде дълго, кръвта се застоява във вените и могат да се образуват видими капиляри или дори разширени вени. Възможно е в дълбоките вени на долните крайници да се появят тромби, признак за подобна предразположеност е схващането, отичането и болките в краката.

За да не се подлагате на допълнителни рискове, полезно е на всеки час да ставате и да си правите кратка разходка на чист въздух. Ако нямате време за това, поне си направете чай. Да излезете да изпушите една цигара не е най-добрият вариант за профилактика на тромби, тъй като тютюнопушенето стимулира допълнително образуването им. Когато се приберете вкъщи, легнете по гръб и вдигнете изправени крака нагоре, подпрени на стената. Така кръвта ще се отече от стъпалата и ще почувствате приятно боцкане.

Кожна алергия

Постоянно сменяте кремовете, сапуните и праха за пране, но кожата ви все така страда от алергии. Причина за това може да е тъй нареченият синдром на „болната сграда“.

Няколко съвета:

1. Ходете повече пеша


Ако работите на втория или третия етаж, забравете за асансьора. С разходките по стълбите не само ще раздвижите кръвта в краката, но и ще изгорите калориите, които биха могли да се натрупат по ханша ви във вид на тлъстини.

2. Седете удобно


Погрижете се да си осигурите удобен стол. Облегалката му трябва да е леко наведена назад – само в такова положение няма да притеснявате дишането и циркулацията на кръвта, а сърцето и стомахът ще работят безпрепятствено. Гърбът трябва да е постоянно в контакт с удобната облегалка. Освен това столът трябва да има подлакътници, на които лакътят да ляга под ъгъл 90 градуса.

3. Пишете леко

Не блъскайте силно по клавиатурата, за да не натоварвате излишно китките си. Полезно е също така да консумирате продукти, богати на витамини В6 и В12. При недостиг на тези витамини е по-вероятно да развиете „синдрома на мишката“.

4. Пийте много вода

Човешкият организъм има нужда от средно 2 л. вода на ден. Водата прочиства организма, овлажнява кожата и предотвратява сгъстяването на кръвта. Това е важно, ако сте предразположени към образуване на тромби или седите по много.

5. Правете си почивки

Излизайте за обяд, разтъпквайте се в офиса или в коридора. Вместо да пишете по скайп или по имейл, отидете лично да се видите с колегата си в съседния кабинет.

6. Движете се

Можете да неутрализирате вредното влияние на прекараните на работното бюро часове с редовно движение. Разходки, гимнастика, плуване – изберете, каквото ви харесва. Важно е да спортувате възможно най-често.