Автор
Woman.bg

Официално забраниха слабите манекенки (16+)

Във Франция официално забраниха дефилирането на прекалено слаби манекенки.

От моделите ще се изисква да представят медицинско свидетелство преди дефилетата, което да докаже, че индексът им на телесна маса е съвместим с упражняването на професията й, тоест не трябва да е под 18.

Всяко нарушение на закона ще се наказва с шест месеца затвор и глоба от 75 хил. франка, съобщи Всеки ден.

Народните избраници приеха и текст, според който фотографиите на манекенки, чиито снимки са минали през фотошоп да носят специален надпис, че снимката е била ретуширана. Същото важи и за рекламни кадри, обработени чрез програмата.

През май 2012 г. авторитетното модно списание Vogue обяви, че повече няма да работи с "нездраво кльощави" манекенки и момичета, които не са навършили 16 години. През март 2012 г. Израел също забрани със закон прекалено слабите модели по модните подиуми и в рекламите.

Дизайнери и модни агенции често са критикувани, че упражняват терор над моделите си, за да поддържат тегло, което не е "нормално" и здравословно. След като през 2006 г. две латиноамерикански манекенки с анорексия починаха, някои страни "изгониха" кльощавите модели от подиумите. Въпреки това по подиумите и страниците на списанията продължиха да се появяват болезнено слаби дами, като през 2010 г. от анорексия почина и френската манекенка и актриса Изабел Каро, нашумяла с участието си в кампанията за борба срещу болестта.

Изабел Каро

Източник: slava.bg