Всеки знае, че наднорменото тегло вреди на здравето. Но как именно? За кои заболявания излишните килограми могат да се определят като фактор на риска? В кой момент е време да се разтревожим? И как да отслабваме правилно – така че да задържим пониженото тегло и без опасност за здравето?

Определяне на наднорменото тегло

Съществува строго определен медицински показател – индекс за телесна маса: теглото в килограми се разделя на ръста в метри на квадрат. Ако получите число по-малко от 20, сте с тегло под нормата. Показателите от 20 до 25 са в нормата, а от 25 до 30 са знак за наднормено тегло, което, поне като начало, носи само “естетични страдания”. Но при индекс на телесната маса над 30 неизбежно ще страдате от здравословни проблеми, предизвикани от наднорменото тегло.



Заболявания, предизвикани от наднормените килограми

На първа място това е хипертонията, която е свързана с висок риск от т.нар. “съдови катастрофи” и внезапна смърт (“съдова катастрофа” е медицински термин, които означава инфаркт или инсулт).

Наднорменото тегло може да провокира и поява на захарен диабет от втори тип (инсулинонезависим), който също повишава риска от съдови катастрофи и внезапна смърт.

Пълните хора са по-застрашени също от рак на дебелото и правото черво, а жените - и от рак на матката или гърдата.

Съществуват и опорно двигателни заболявания, които могат да бъдат провокирани от наднормената телесна маса - артрити, артрози.

Пълните хора и дискриминацията

Наднорменото тегло е и социален проблем. Пълните хора редовно се сблъскват с някаква проява на дискриминация - в бита или в работата. Най-често, особено в сферата на обслужването, работодателите избират слаби, т.е. добре изглеждащи служители.

И все пак социалната дискриминация може да се преодолее, докато пълнотата може да се окаже наистина въпрос на живот и смърт.



Най-добрият начин за отслабване не е гладуването

Много малко са хората, при които наднорменото тегло се е появило поради безпричинна лакомия. Ако човек страда от нарушения в хранителното поведение, за това си има конкретна причина. Често преяждането е свързано със стресови ситуации или психични проблеми. Затова на такива хора съветът да се яде по-малко или да се гладува няма да им помогне - те се нуждаят от консултация със специалист.

Първоначално е добре да се направи консултация с психолог. Ако няма психични нарушения, си струва да се отиде на преглед при ендокринолог. Промените в хранителното поведение могат да бъдат свързани с нарушенията в обмена на веществата, предизвикани от някакво ендокринно заболяване.

Проблемите с ендокринната система обикновено са вродени. Ако не бъдат провокирани, те могат да не се проявят до определен момент. Стресът и нарушенията в храненето са основни провокиращи фактори.



Неправилното функциониране на ендокринната система може да доведе и до безплодие. Жените, които бързо напълняват, често не могат да забременеят. Възможността да имат деца често зависи пряко от това дали ще успеят да отслабнат.

Как да се избавим от наднорменото тегло и от болестите, свързани с него

Наднорменото тегло и здравословните проблеми са различни страни на един и същ медал, но в никакъв случай лечението не трябва да става самостоятелно. Ако на фона на затлъстяването се развива захарен диабет от 2 тип, безспорно трябва да се избавите от затлъстяването, но първоначално трябва да се лекува диабетът.

Този, който има оплаквания от наднормено тегло и здравословни проблеми, трябва да проведе консултации с терапевт, психолог и ендокринолог. При наличието на съпътстващи здравословни проблеми могат да се назначат и консултации с профилни специалисти, а лечението се провежда по индивидуална схема.

Отслабването е невъзможно без спазване на диета. Ако човек напълнява, това означава, че приема повече калории, отколкото изгаря.

Много хора казват: ”Нищо не ям, а пълнея!”. Всъщност няма такъв случай човек да яде малко и да не слабее. Хората с подобни оплаквания имат или неправилно хранене или страдат от някакво ендокринно заболяване. Затова ендокринологът и терапевтът трябва да анализират всеки един отделен случай и след това да назначат необходимото лечение и диета.



Колко време отнема лечението

Около 10 дни обикновено са достатъчни за извеждането от порочния кръг на неправилната обмяна на веществата. Когато става дума за сериозно затлъстяване, препоръчително е това се извършва в стационар. След това са необходими от 6 до 9 месеца за нормализиране на телесната маса, но само при условие, че няма съпътстващи здравословни проблеми.

Понижаването на теглото трябва да става поетапно, за да се избегне неговото бързо възстановяване. В противен случай не могат да се очакват добри резултати. Ако човек отслабва с повече от 5 кг месечно, това ще доведе единствено до трайно увреждане на здравето.

Затлъстяването е хронично редицивиращо заболяване. Хората, които страдат от наднормено тегло, трябва да приемат, че са склонни към пълнеене, а това означава, че трябва постоянно да наблюдават своето хранене, да спазват лекарските препоръки и след завършването на първоначалния курс за отслабване, пишат от zdrave.bg