Оказва се, че цветът на плода има значение, тъй като ни подсказва какво ще е въздействието му върху нашето здраве.

Оранжевите плодове и зеленчуци намаляват депресията, а зелените помагат при стрес.

Есента е най-депресиращият сезон, когато рязко се покачват самоубийствата и употребата на антидепресанти, предаде БГНЕС. Лекарите обаче препоръчват да заложите на естествените продукти, за да избегнете страничните ефекти на хапчетата.

Най-ефикасни срещу депресията през мрачните дни до края на годината са оранжевите плодове и зеленчуци. Те съдържат витамин C, което възстановява кръвното налягане, покачващо се при стресова ситуация.



Сладките картофи, сушените кайсии, морковите и портокалите са полезни за организма по това време от годината. Те са богати на магнезий и са естествен мускулен релаксант. Бадемите също са подходящи, заради съдържанието на витамини В и Е, които укрепват имунната система и вдигат кръвното.

Зелените зеленчуци и плодове пък компенсират недостига на магнезий, успокояват мигрената и намаляват умората. Спанакът е най-добрият антидепресант, а подобен ефект имат и броколите и зелето. Те са като "електроцентрала" за витамини, които помагат за възстановяването на организма по време на стрес.