Номинациите за „Най-добър сценичен костюм“, които са неразделна част от наградите Оскар, бяха оповестени официално.

Отличени с номинация са изящните визии във филмите „Великият Гетсби“ и „The Grandmaster“. „Американска схема“ от своя страна върна модата на диско ерата, а „12 години робство“ представи автентичните дрехи, носени от робите в Южна Америка.

Тазгодишните номинации включват само един-единствен филм, връщаш се векове назад и пресъздаващ класическата викторианска епоха - „Невидимата жена“.

Най-впечатляващите дизайни на сценични костюми ще се съревновават на 86-ите Награди на Американската Кино Академия, които ще се състоят на 2-и март.

Научете по нещо повече за всеки от номинираните първенци сред филмите, които тръпнат да бъдат удостоени с най-високото отличие в киното:

Дизайнерът Майкъл Уилкинсън и работата му в „Американска схема“

Номинацията за диско костюмите в американската продукция „Американска схема“ отива в професионалното досие на дизайнера Майкъл Уилкинсън.

Четете още: Холивудската фея на красотата и клиентките й

Първата си подобна номинация той печели благодарение както на красивите рокли, създадени за актрисите Дженифър Лоурънс и Ейми Адамас, така и за господата Брадли Купър и Кристчън Бел. Дизайнерът пресъздава 70-те години в Ню Джърси.

Майкъл Уилкинсън е познат с работата си предимно във фантастични продукции като „Трон“, „Здрач“, „300“, „Железният човек“ и др.

Дизайнерката Катерин Мартин и работата ѝ във „Великият Гетсби“

Четете още: И те всички пораснаха – II част

20-те години на миналия век бяха пресъздадени във филма „Великият Гетсби“, в който великолепните рокли на Кери Мълиган и съвършено скроените костюми на Леонардо ДиКаприо оставиха силно впечатление у всеки, изгледал дори една сцена от филма.

Дизайнерката Патриша Норис и работата ѝ в „12 години робство“

Гардеробът на филма, който разтърси милиони, не включва бляскави вечерни рокли, но пресъздава реални дрехи от времето на робството, сковало Южна Америка десетилетия наред.

Дизайнерът Майкъл О'Конър и работата му в „Невидимата жена“

Нели Тернън е щастливо омъжена майка и учителка, живееща през 19-ти век в Лондон и тайно измъчвана от своето минало.

Нейните спомени, изпълнени със съжаление и вина, ни връщат във времето, за да се проследи връзката й с небезизвестния писател и артист Чарлз Дикенс (в ролята Ралф Файнс).

Дизайнерът Уилиям Чанг Сук Пинг и работата му в „The Grandmaster“

Сюжетът се развива в средата на 20-и век в Азия и е микс от впечатляваща визия и традиционно бойно майсторство, облечено в шедьоври на модната изкуство.