За да попаднете в една истинска приказка, достатъчно ще е да се потопите в очарованието на Сокотра. Остров Сокотра, разположен в Индийския океан, е същинска съкровищница с уникална флора и фауна.

Архипелагът Сокотра (Йемен) несъмнено е най-странното място на нашата планета. Всякакви представи за „нормален“ за Земята релеф тук са потънали в забрава. Ако някоя сутрин по чудо се събудите не в леглото си, а на открито на острова, за нищо на света нямаше да повярвате, че сте все още на Земята – толкова необичайни, неземни и дори „извънземни“ са пейзажите на това загадъчно място.

През последните 6-7 млн. години архипелагът Сокотра е изолиран от континенталната част на Африка, което не би могло да не се отрази върху развитието на местната флора и фауна. Достатъчно ще е само да споменем, че всички наземни мекотели, около една трета от растенията и около 90 % от влечугите тук са ендемични видове, т.е. срещат се само на това място. Няма да ги намерите никъде другаде по света.


Благодарение на уникалната си природа, запазила се от праисторически времена, Сокотра привлича не само учени и специалисти, но и любители на активната почивка и еко-туризма.

Гледките на острова напомнят на декори за филм за някоя извънземна цивилизация – неподготвен човек трудно би повярвал, че подобна красота може да съществува на нашата планета.

На пръв поглед снимките на Сокотра правят впечатление на реалистична компютърна графика. Разбира се, кой би повярвал, че на Земята има дървета с форма, подобна на гъба... Тук всичко е по-различно.




Един от основните символи на острова е Драконовото дърво. То спада към семейството на драцените, а местните го наричат „драконова кръв“. Клоните на дървото се разтварят към небето, а короната му отгоре прилича на летяща чиния, а отдолу – на гигантска гъба.

При нараняване на кората на това невероятно дърво, от него излиза смола с редица лечебни свойства. Тя е с ярко-червен цвят и някога е била асоциирана с драконова кръв. В древността хората правили лекарства от нея, а сега я ползват като мощен антисептик и имуностимулатор... Точно заради това растението е наречено „драконово дърво“.

Климатът на архипелага е доста суров, но сухият и горещ въздух е съчетан с поразителната красота на околния растителен свят. Именно тук растат най-невероятните растения на Земята. Тук можете да срещнете странната „пустинна роза“ (adenium obesium), която въпреки името си изобщо не прилича на роза, а по-скоро на... цъфнал крак на голям слон!

Причудливо оформения ствол на това дърво е резервоар за запазване на влагата, която лесно се изпарява през сухите месеци от годината. При височина до 3.5 м. „пустинната роза“ понякога достига 2 м. в диаметъра си!

В сезона на цъфтежа дебелите и къси клони на дървото се покриват с нежни червени цветове. Точно заради това англичаните са нарекли растението „пустинна роза“.



На архипелага живеят около 200 вида различни птици, шест от които не се срещат никъде другаде по света. Местните лешояди са „кокошки“ с жълти пера по главата и поведение на домашна птица. Най-голямата им популация е именно на Сокотра.

Във водите край острова има 253 вида корали, над 300 вида раци и 700 вида риби. Най-едрите обитатели на местните води са китовете, бутилконосите делфини, скатовете, китовите акули и кашалотите.



На острова виреят много влечуги (гекони и няколко вида неотровни змии) и бозайници, от които „коренни жители“ са само къртиците и прилепите. Козите, овцете и кравите са докарани тук от хората.

На острова живеят около 40 хил. души, но въпреки това Сокотра е запазил първоначалния си облик – много от местните жители до ден днешен се оправят без ток или водопровод. Сокотрийците се поздравяват с търкане на носовете – тук така е прието.



Тук от дълги години процъфтява индустрията за лов на перли. Местните са страхотни гмуркачи и се изхранват именно с това.

Населяващите острова хора също са уникални – те са потомци на смесени бракове между индийци, гърци, португалци, араби, етиопи и още двадесетина други етноса, които са посещавали острова през различните епохи. Смята се, че първите хора тук са били от южно-аравийските племена, дошли на Сокотра през първото хилядолетие преди новата ера.

Доскоро неблагоприятните атмосферни условия и липсата на редовен транспорт буквално изолираше както човешките, така и растителните и животински обитатели на острова от досег с останалия свят. Затова местните жители не са изпитали върху себе си влиянието на околния свят.

Сокотрийците говорят на уникален древносемитски дописмен език, който е не по-малко интересен за лингвистите от акадския или класическия арабски. Без да имат представа за безопасността и комфорта, които съвременният човек смята за даденост, местните са развили у себе си дълбоко разбиране и уважение към земята и морето, тъй като иначе не биха оцелели.

Сокотра с право се смята за най-непокътнатия обитаем остров в света. И това е още една загадка, която биолозите и етнографите се опитват да разгадаят с редица изследвания, наблюдения и консултации с местните жители.

Оказва се, че сокотрийците, които дори и днес почти през половината от годината са отрязани от останалия свят поради бурните ветрове, отдавна са осъзнали, че животът и благоденствието им изцяло зависят от запазването на околната среда.

Затова тук от векове е забранено да се секат живи дървета и храсти, домашните животни се пасат с постоянна смяна на пасищата, за да не се допусне изтощаване. Спазването на тези правила и забрани, много от които са отразени във вярванията и фолклора на островитяните, е било контролирано строго от старейшините на племената.

Така че ако си мечтаете да видите с очите си кътче от Земята, където влиянието на човека върху околната среда е минимално и дори незабележимо – Сокотра е вашият Рай.