Автор
Woman.bg

От захарта не само се пълнее, но се развива депресия и тревожност

Захарта може да е сладка на вкус, но въздействието й върху организма не е такова. Според ново изследване, твърде многото захар не само води до увеличаване на теглото, но също така и до развитието на депресия, тревожност и стрес.

Яденето на диета с високо съдържание на фруктоза по време на тийнейджърските години влошава депресията и тревожността, казват учени. То също така променя начина, по който мозъкът реагира на стрес, казаха те.

Фруктозата е захар, която се намира естествено в плодовете и зеленчуците, но също така се добавя към преработени храни и напитки - от бисквити до сладолед. Учените са установили, че фруктозата изглежда е свързана със сериозни модерни епидемии като рак, сърдечно-съдови заболявания, хипертония, увреждане на бъбреците, диабет тип 2 и дори деменция.

Четете още: Вегетарианците са по-малко застрашени от диабет

Но сега те казват, че тя също така стимулира пътища в мозъка, които влияят върху това как той реагира на стреса, което имат важни последици за поведението на човек. Тя може да доведе до влошаване на симптомите, свързани с депресия и тревожност. Тези ефекти са особено смущаващи по време на тийнейджърските години, когато се развива реакцията към стреса у човека. Ако организмът стане прекалено чувствителен, тийнейджърите рискуват да бъдат увредени от високи нива на стрес. Продължителното излагане на стрес може да повиши кръвното налягане, да потисне имунната система, да повиши риска от инфаркт и инсулт, да допринесе за безплодието, както и да ускори процеса на стареене.

Като част от новото проучването, водещият автор Констанс Харел от Университета Емъри в Атланта, САЩ, и екипът й, хранили плъхове-тийнейджъри и възрастни индивиди или със стандартна диета, или с такава с високо съдържание на фруктоза. След 10 седмици те подложили плъховете на стрес, като ги пуснали да плуват или да се разхождат в лабиринт.

Плъховете-тийнейджъри, хранени с диета с високо съдържание на фруктоза, имали различна хормонална реакция на теста. Телата им произвеждали повече от хормона на стреса кортизол, отколкото възрастните плъхове. Те показали признаци на депресия и тревожност в отговор на тестовете. Учените открили, че генетичен път в мозъка, който играе ключова роля в регулирането на начина, по който индивидът реагира на стрес, също се променя в резултат на диетата.

Констатациите показват, че яденето на храна, богата на фруктоза през юношеските години, може да изостри депресивното поведение, заявиха изследователите. То също може да повлияе на начина, по който тялото и мозъка реагират на стреса, добавят специалистите.



Източник: hrani.bg