Плодовият сок съдържа прекалено много захар и трябва да се изключи от дневната дажба плодове, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на британско изследване.

Учени от университета в Бангор установиха, че хората с наднормено тегло и затлъстяване имат намалена чувствителност към сладкото и в същото време увеличено "подсъзнателно предпочитание" към него.

Така се появява цикъл на все по-голямо консумиране на сладки храни и напитки. Това влошава проблемите им. Първоначалното изследване на екипа показа, че по-тежките хора оценяват напитките като не толкова сладки в сравнение със слабите. При допълнителните експерименти подсъзнателните предпочитания са оценени с компютърен тест, пишат от actualno.com

Той показа, че дебелите хора предпочитат повече сладкото. За да видят, дали консумацията на сладки храни е причина за намалената чувствителност, учените набраха за друг експеримент доброволци, които обикновено не пият сокове и газирани напитки.

Той показа, че само за четири седмици се постига притъпяването на вкуса към сладкото в соковете при честото им пиене. Вместо да се пият натурални сокове, трябва да се ядат плодове, защото те съдържат много повече полезни съставки, препоръчват британските учени.

За да са по-здравословни, натуралните сокове е добре да се разреждат с вода в пропорция едно към четири.