Италиански археолози откриха гроб на влюбени мъж и жена, които се държат за ръка вече 1500 години, съобщи „Дискавъри“.

Скелетите, датирани към 5.-6. век сл.н.е., са намерени край гр. Модена. С бронзов пръстен на ръката, жената е в поза, сякаш гледа мъжа до себе си.

„Смятаме, че са погребани с лице един към друг. Главата на мъжа обаче е обърната след смъртта му“, твърди археологът Донато Лабате. Причина за това вероятно са наводнения.

Моденските Ромео и Жулиета са част от погребаните в 11 некропола, всички те най-вероятно не са били богати. „Вероятно са били жители на тукашна ферма“, казва Лабате.

Двата скелета ще бъдат изследвани от Джорджо Групиони, антрополог от университета в Болоня. Той трябва да установи възрастта на двойката, вида на връзката им и евентуалната причина за смъртта.

През 2007 г. друга двойка скелети, погребани преди 5000-6000 г., беше намерена близо до Мантуа, само на 40 км от Верона, където се разиграва романтичната история на Шекспировите Ромео и Жулиета. Прегърнати нежно, те също гледаха един към друг.

„Двете двойки са разделени от 5 хилядолетия, но и двете излъчват много нежност. Преживял съм много неща, но рядко съм бил така развълнуван“, казва Донато Лабате.