Автор
Woman.bg

Открийте към кои храни имате нетолерантност

Случвало ли се е вие или ваши приятели да се оплаквате от отпадналост, апатия или депресия, без да можете да посочите конкретна причина?

Най-често не отделяме специално внимание на физическия дискомфорт, оправдавайки го с недоспиване, като чакаме сам да отшуми. Не се и замисляме, че причината за познатите симптоми може да се крие в храната, която консумираме всеки ден.

Ако след хранене „безпричинно” ви заболява глава, или забележите странни обриви по кожата си, проблемът може да не се дължи на лошо качество на храната. Просто организмът ви дава сигнали, че не понася добре някоя от съставките на дневното ви меню.

За разлика от хранителната алергия, която е незабавна реакция на тялото, хранителната нетолерантност се проявява по-бавно - от няколко часа, до няколко дни след ядене. Дори организмът ви да подава сигнали, че не понася добре някоя храна, „посланието” трудно се разбира, защото симптомите, свързани с нетолерантността са много по-разнообразни от тези на класическите алергии, и организмът може да реагира всеки път по различен начин към един и същ продукт.

Най-често храните, които предизвикват нетърпимост, са богати на белтъци - като мляко, яйца, риба, ядки. Но нетолерантността може да се прояви и към най-„безобидната” храна - грозде или картофи, например.

Ако подозирате, че организмът ви проявява нетолерантност към конкретни храни или групи храни, не пренебрегвайте съмненията си.

В Хил клиник можете бързо и лесно да разберете коя точно храна провокира неприятните симптоми чрез изследването тест за хранителна нетолерантност.

Изследването се извършва в лабораторията на Хил клиник.

Тестът за хранителна нетолерантност е кръвен тест, чрез който се идентифицират храните, към които организмът проявява нетърпимост. Той е напълно безболезнен и безопасен. За да се извърши, са необходими няколко капки кръв от пръста, а резултатите са готови за 45 минути!

Той показва повишената реакция на антитела, изработени от организма, към дадена храна или групи храни. Реакцията варира от мека до умерено силна или силна. Ако има храни с такъв резултат, се препоръчва изключването им от менюто за минимум 3 месеца. При наличието едновременно на много храни със силна реакция, рязкото им премахване може да е трудно и да причини допълнителен дискомфорт на тялото ви. Именно затова специалните насоки на специалист-диетолог са незаменими. Той разчита подробно резултатите и въз основа на тях съставя индивидуален хранителен режим, който се съобразява, както със здравния статус на пациента, така и с хранителните му навици. Затова и резултатите са трайни и мотивиращи.

Симптоми, при които се препоръчва теста за хранителна нетолерантност:

- Склонност към постоянно напълняване
- Умора, отпадналост
- Раздразнителност и честа смяна на настроенията
- Апатия, липса на енергия
- Сънливост
- Обриви и сърбеж
- Главоболие
- Болки в ставите и мускулите
- Учестяване на пулса след хранене
- Болки в стомаха, подуване, гадене, запек