Автор
Woman.bg

Отслабване по италиански - вкусно, лесно и разнообразно - Част I

Не е невъзможно да бъдете истински кулинарен ценител и при това да имате плосък корем и стегнато дупе. Оказва се, че хубавата фигура се съчетава чудесно с италианската кухня. Тайната е проста - хармония и естественост в храненето.

Ако искате да отслабнете, без да навредите на здравето си, преди всичко запомнете едно златно правило - храната трябва да е разнообразна и балансирана, богата на витамини и минерални соли. Ако при това е и вкусна, всичко е ясно - това е италианската кухня!

Ежедневното меню на средностатистичния италианец е много разнообразно. Ако си мислите, че включва безкрайна поредица от пици, паста и лазаня, грешите. Пица се яде не по-често от веднъж седмично, а лазанята и другите печени пасти са празнични ястия. Обикновената италианска храна е много по-проста и нискокалорична от прочутите тестени изделия.

Как успяват италианците да останат стройни и красиви? Те спазват прости правила на здравословното хранене, които им помагат не само да поддържат отлична форма, но и да извеждат токсините от организма, насищайки го с необходимите вещества, минерали и витамини.



Правило №1. Много вода

В ресторантите, кафенетата, магазините и лавките водата е най-продавания продукт. И то не само през лятото. Хората пият вода целогодишно и не се срамуват да си вземат бутилка с вода в чантата. Нито чаят, нито фантата, нито колата ще ви помогнат да изхвърлите токсините и да регулирате обменните процеси в тялото - но водата ще го направи. Два литра чиста вода на ден са напълно достатъчни, за да се чувства организмът ви добре.

Правило №2. Повече растителни белтъчини

Всички знаем, че белтъчините са основата за изграждането на здрави клетки. В тях се съдържат важни за тялото аминокиселини. Без белтъчини не можем да оцелеем. Какви са предимствата на растителните белтъчини? Първо - те не съдържат холестерин и наситени мазнини. Лесно се усвояват, нискокалорични са, не ни карат да напълняваме. Не предизвикват ускорен ръст на клетките и не провокират стареене, както правят животинските протеини.

В италианската кухня винаги има място за бобени култури, ядки, семки, зеленчуци, сушени плодове. Ястията от фасул, нахут или соя хармонично се съчетават с варени или задушени зеленчуци. Италианците са истински виртуози, що се отнася до създаването на кулинарни шедьоври от бобени култури.

Продукти: боб, грах, нахут, соя, леща, орехи, бадеми, лешници, бразилски фъстък, броколи, спанак, зелен фасул, карфиол, аспержи, целина.



Правило №3. Макарони и хляб от твърди сортове пшеница и пълнозърнесто брашно

Съдържащите се в тях въглехидрати се наричат сложни захари. Те се усвояват много бавно и насищат за дълго. Ако обаче сте решили да отслабнете, по-добре не прекалявайте с макаронените изделия. Една порция включва максимум 75-100 гр. сухи макарони. И запомнете - паста се яде само на обяд! Основният прием на богата на въглехидрати храна, която може да доведе до напълняване, в Италия винаги се яде през първата половина от деня.

Продукти: италиански макаронени изделия от всички видове. Само гледайте на етикета да пише grano duro!

Правило №4. Много зехтин

Всички салати и варени зеленчуци непременно се подправят с висококачествен зехтин. С него се правят дори консерви - от артишок, сушени домати, пържени патладжани, риба тон или сардини, истински вкусотии!

Зехтинът е източник на ненаситени мазни киселини, от които тялото има нужда. При това съдържа полезни компоненти като олеинова и линолова киселина, витамини A, D, E, K, различни феноли, които забавят стареенето и укрепват имунитета. Зехтинът ще ви помогне да свалите излишните сантиметри по талията.

Продукти: студено пресован зехтин от най-висок клас.