По Сирни заговезни на всеки му се иска да поглези близките си с тънки вкусни палачинки от пшенично брашно.

Ако обаче искате да пробвате нещо ново, предлагаме ви пет нови рецепти за „палачинки“ от цял свят.

Ще разгледаме варианти с брашно от елда, американски дебели палачинки, палачинки с банани без яйца, вегански вариант с домати и гъби и дори палачинки от шоколадово тесто.

1. Палачинки от брашно от елда с вишни и канела - Русия

Продукти:

* 500 гр. замразени вишни без костилка;
* 5 супени лъжици захар;
* 140 гр. брашно от елда;
* 85 гр. пшенично брашно;
* щипка сол;
* 2 чаени лъжици канела;
* 1 чаена лъжица сода;
* 3 яйца;
* 290 мл. обезмаслен кефир;
* 1 супена лъжица лимонов сок;
* малко краве масло;
* кленов сироп по желание.

Приготвяне:

Размразете вишните и отцедете излишния сок. Смесете ги с 1 супена лъжица захар и ги оставете настрана. В голяма купа смесете останалата захар с брашното, канелата, содата и солта, след което направете кратерче в сместа и счупете в него яйцата. Внимателно и с постоянно бъркане добавете кефира и лимоновия сок, докато не получите еднородна смес.

Разтопете малка бучка масло в загрят тиган. Излейте с голям черпак тесто в тигана и пържете до образуване на мехурчета. После обърнете палачинката на другата страна.

Намазвайте с масло всяка палачинка и ги редете една върху друга. Украсете отгоре с подсладени вишни. При желание можете да полеете и с кленов сироп.

Четете още: 7 рецепти за смути за бодрост и красота

2. Американски палачинки с горски плодове - САЩ

Тези леки и пухкави палачинки са истинска американска класика. Сервират се с кленов сироп, сладко и резенчета краве масло.

Продукти:

* 200 гр. пшенично брашно;
* 3 чаени лъжици набухвател;
* 1 яйце;
* 300 мл. мляко;
* щипка сол;
* парченце краве масло;
* кленов сироп по желание;
* замразени горски плодове.

Приготвяне:

Смесете в голяма купа брашното, набухвателя и щипка сол.

В отделна купа смесете яйцата с млякото и ги излейте в кратерче, изкопано в брашнената смес.

Разбъркайте до получаване на еднородно тесто. После добавете разтопено масло и половината от порцията размразени горски плодове.

Разтопете масло в загрят тиган. Излейте в него палачинка с диаметър 7-8 сантиметра. Пържете една-две минути до образуването на мехурчета, след което обърнете.

За да отстраните остатъците от масло, трябва да забърсвате всяка палачинка с хартиена салфетка. Сервирайте готовия десерт, гарниран с останалите горски плодове и кленов сироп.

3. Вегански палачинки със зелен лук, домати и гъби - Китай

Солените палачинки със зелен лук са популярна улична закуска в Китай. Обикновено се подправя със соев сос.

Продукти:

140 гр. брашно;
* 2 чаени лъжици набухвател;
* щипка сол;
* 1 чаена лъжица соево брашно;
* 400 мл. соево мляко + 2 супени лъжици;
* 2 супени лъжици олио;
* 250 гр. печурки;
* 250 гр. чери-домати;
* зелен лук на вкус;
* соев сос.

Приготвяне:

Смесете брашното със солта и набухвателя. После добавете 400 мл. соево мляко и разбъркайте добре до постигане на еднородна смес.

Загрейте олиото в тигана и излейте в него около 3 супени лъжици тесто. Пържете около две минути до образуването на мехурчета, после обърнете и запържете и другата страна до златисто.

За плънката – запържете в олио първо нарязаните гъби, а после и половинките чери-домати. Добавете вътре соевото мляко и задушавайте още 1-2 минути. Сервирайте палачинките с плънката, поръсени с нарязан зелен лук и соев сос.

Четете още: Шоколадов крем капучино

4. Палачинки с банани и шоколад - Франция

Французите могат да направят палачинки с всякакъв пълнеж – шунка, сирене, гъби, плодове. Рецептата за тестото е проста – брашно, яйца и мляко.

Продукти:

125 гр. брашно;
* 160 мл. мляко;
* 160 мл. вода;
* 3 яйца;
* 3 супени лъжици разтопено краве масло;
* 2 чаени лъжици захар;
* щипка сол;
* бучка масло за мазане на тигана и на самите палачинки;
* банани на вкус;
* разтопен шоколад на вкус.

Приготвяне:

Постепенно влейте в брашното млякото и водата, като постоянно бъркате с миксер на ниска скорост или с ръчна бъркалка. Бъркайте до постигането на еднородна смес.

Разбийте леко яйцата и ги добавете в тестото. После подправете със захар, сол и разтопено масло. Оставете тестото да постои 30 минути.

Загрейте тигана, намажете го леко с масло и изпържете палачинки, като изливате тесто на тънък слой и пържите по 1-1.5 минути от всяка страна.

Сервирайте с парченца банани и полейте с разтопен шоколад.

5. Рагмунки - Швеция

Шведските палачинки „рагмунки“ отново съдържат брашно, яйца и мляко, но и настъргани картофи. Могат да се направят тънки или дебели.

Продукти:

* 2 чаши брашно;
* 3 яйца;
* 1 л. мляко;
* щипка сол;
* 3 супени лъжици олио;
* 150-200 гр. настъргани картофи;
* сода на връхчето на ножа.

Приготвяне:

Разбийте яйцата. Добавете млякото и разбъркайте добре. Добавете солта, содата и олиото и отново разбъркайте.

Постепенно добавете брашното, а после и настърганите картофи. Бъркайте до постигането на еднородна смес.

Пържете рагмунките на силен огън. Можете да ги направите колкото дебели искате.