Консумирането на печена риба от всякакъв вид веднъж седмично повишава мозъчното здраве, установиха учени от университета в Питсбърг.

Здравните експерти твърдят, че няма значение какво е съдържанието на омега-3 мастни киселини в рибата. Важното е тя да е опечена във фурна или на скара и да се консумира редовно, за да засили мозъчното здраве и да предотврати деменция.

"Нашето изследване показва, че хората, които включват в диетата си печена, а не пържена риба, имат по-голям обем на мозъка в областите, свързани с паметта и познанието", обяснява един от ръководителите на изследването д-р Джеймс Бекър, професор по психология.

Четете още: Цветът на очите ви говори много

"Не открихме връзка между нивата на омега-3 мастни киселини и тези промени в мозъка, които малко ни изненадаха", допълни той. Бекър и неговите колеги анализирали данни за здравето на 260 пациенти, събрани чрез различни изследвания, в това число информация за приеманите хранителни дажби и изследване на мозъка с магнитен резонанс.

Тъй като не била открита връзка между различните нива на омега-3 мастни киселини и здравето на мозъка, учените твърдят, че може би факторите, свързани с начина на живот, са по-важни от биологичните. Освен това хората, които редовно консумирали риба, били по-добре образовани.

"Съвкупност от фактори, свързани с начина на живот, е отговорна за по-доброто мозъчно здраве и те могат да предотвратят или забавят когнитивни проблеми", счита Бекър.



Но омега-3 мастните киселини все пак са от основно значение, тъй като причината печената риба да е по-полезна от пържената е, че при пържене са разрушават здравословните мастни киселини в рибата.

Четете още: Слънцето: Приятел или враг?