Автор
Woman.bg

Пелени за многократна употреба – модерни, икономични и полезни

Повечето млади майки настръхват, когато чуят за пелени за многократна употреба.

Изведнъж ги връхлитат спомени за разкази на майки и баби, които са били принудени да повиват бебетата с памучни пелени, които се сменят едва ли не на половин час. А прането им на ръка и задължителното гладене след „вековното” съхнене дори няма да ги споменаваме.

Защо въобще говорим за многократни пелени в началото на 21-ви век? На кого са притрябвали те при положение, че съществува техен еднократен еквивалент, който се използва лесно, бързо и сръчно, завършващ своя кратък престой в употреба директно в кошчето?

Добри въпроси с още по-добри отговори!

Ако се върнем малко назад в историята на съвременните пелени за многократна употреба, ще разберем, че тя започва преди около 40 години, в Западна Европа. Възползвайки се от благата на цивилизацията, хората започват да се сблъскват с последиците от тези блага – алергиите, проблемът със замърсяването на околната среда, проблемите, свързани с късното приучаване към гърне.

Чували ли сте, че за да се произведат така удобните памперси в цял свят ежегодно се изсичат милиарди дървета, от които след това се произвеждат тонове целулоза?

При избелването на памперсите с хлорен газ във въздуха се отделят токсични вещества. И след това всички тези тонове пелени и тяхното съдържимо се оказват на и без това препълнените сметища, за да се разлагат около 500 години.

Много малко хора се замислят как всичко това касае лично тях и тяхното дете, но истината е, че за отглеждането на едно дете в продължение на 2 - 2.5 години са необходими от 4500 до 5500 памперси!

И къде сред всичко това се крият предимствата на многократните пелени?

Излизат по-евтино

Това обикновено е сред водещите причини много семейства да ги предпочитат пред памперсите за еднократна употреба. Нека направим проста сметка: едно новородено бебе изразходва средно между 100-150 памперса на месец, които костват на семейния бюджет около 100 лв (в зависимост от предпочитаната марка памперси). Разбира се, с времето количеството употребени памперси варира в зависимост от възрастта на детето и продължителността на ползване (някои деца се приучават да ползват гърне по-рано от други). За период от 2 години, да речем, ще ви се наложи да дадете за памперси около 2000 лв.

Един памперс за многократна употреба струва приблизително 30 лв на бройка. Ако приемем, че се снабдите с 12 чифта, това прави инвестиция от близо 360 лв. С тях можете да изкарате целия период на “памперстване” (хубава дума си измислихме), защото са достатъчно здрави, а и са направени така, че да отговарят растящия размер бебешки дупета.



По-безопасни са

Еднократните памперси са пълни с химикали. Те съдържат ароматизиращи вещества, диоксини и натриев полиакрилат, които се свързват с развитието на заболявания като астма, поражения върху нервната, имунната и репродуктивната система и, разбира се, поява на алергични реакции.



Освен това, в пелените се съдържа същият този попиващ гел SAP, който превръща течността в гел, беше изтеглен от производството на дамските тампони, защото се свързва със синдрома на токсичния шок.

Повечето многократни пелени са произведени от естествени материи, преминали минимална обработка. Често са неизбелени, не се използват бои и химикали. Ако са от органични материали, това означава, че не са използвани пестициди и хербициди при отглеждането им.

По-малко протичания

Вярвате или не, многократните пелени „протичат” по-малко, ако подберете подходящ размер и абсорбация според нуждите на вашето бебе. Като допълнение към това, многократните пелени не допускат разнасянето на изпражненията извън памперса. (Ако все още не сте родители, вероятно не знаете, че понякога може да се наложи да направите три неща наведнъж – да изхвърлите омацан памперс, да изперете дрехите на бебето и да изкъпете самото бебе).

По-чистичко бебе

"Да, пелените за еднократна употреба са сухи, но хигиенично ли е детето да стои три часа с един и същи памперс, след като се е изпишкало няколко пъти в него? Не съм убедена в това", твърди Олга Дукат от estestveni-idei.com. В идеалния случай памучните пелени се сменят веднага, когато е необходимо, но дори когато няма възможност за това (например, зимата, на разходка или когато бебето е заспало) със сигурност се сменят много по-често от памперсите.



По-малко зачервявания и запарване

Бебето ви ще ви е благодарно за комфорта, който му осигурявате! Меките , естествени материи не позволяват протривания на нежната бебешка кожа. Памучните пелени не запарват. Много жени не харесват дамските превръзки и не биха желали детето им да изпитва подобен дискомфорт по 24 часа на ден в продължение на две години.

И, о да, те са стилни

Няма как да отречем, че производителите на многократни бебешки пелени са се постарали да ни предложат страхотни модели памперси.



Разнообразието от марки и модели, които се предлагат по интернет, е голямо. Материите също са различни – от памук, от мека хавлия, от коноп и дори от бамбук. Понякога имат слой от полиестър, който е непосредствено до кожата на бебето и я държи суха.

Възможни недостатъци на многократните пелени

След като почти във всяко домакинство има автоматична перална машина, необходимостта да се перат сякаш не е толкова голям минус. Важно е обаче да използвате деликатни препарати за пране, никакви избелващи вещества и ароматизатори.

Многократните пелени се сменят по-често от памперсите.

Повечето памучни пелени са по-обемисти от памперсите. Възможно е да се наложи бебето да носи с един размер по-големи дрешки.

Повечето пелени придобиват максимална попиваемост след 2-3 и повече пранета.

Съществуват три варианта на многократни памперси

- Повечето пелени са ушити като гащички от попиващ плат с копчета или лепенки т.е. нищо не трябва да се нагъва или намества и се слагат толкова лесно, колкото и памперсите.

- Другият вариант са гащичките с джоб, в който се пъха попиващо парче от няколко пласта хавлиен плат. Самите гащички имат два слоя – външният е непромокаем, а вътрешният е от специална материя, която държи кожата на бебето суха.

- Най-лесният вариант са така наречените пелени “Всичко в едно”. От наименованието им става ясно, че при тях всички пластове са зашити заедно и се слагат най-лесно. Основният им минус е, че изсъхват доста по-бавно.