По-рано този месец Пенелопе Круз беше специален гост на премиерата на филма Venuto Al Mondo, където фотографите заснеха 4 мънички обеци в ухото ѝ.

Ако предположим, че златистите топченца не са атрактивни пиърсинги, то остава въпросът дали Пенелопе не е прибегнала до китайската медицина и по-конкретно към Аурикулотерапия?



Не смеем да гадаем още нищо, но ще използваме случая да ви разкажем мъничко за тази древна процедура.

Аурикулотерапията е терапия от традиционната китайска медицина наподобяваща на акупунктурата. Тя се прилага от много векове, а на Запад особено разпространение е получила през последните години.

Тази терапия може да излекува ефективно редица заболявания като главоболие, лумбаго, болки ниско в гърба, безсъние, загуба на апетит, смущения в храносмилателната система, проблеми с черния дроб, импотентност и др.

Това става чрез стимулиране на определени точки на ухото. Дори има специални eлектронни стимулатори използвани в Аурикулотерапията.

Областите на ухото, използвани в тази терапия, са най-податливи за получаване сетивни усещания като топлина, светлина, звук и електромагнитно налягане стимулиращо реакциите на някои органи в човешкото тяло.

Най-голямото постижение на Аурикулотерапията е може би лекуването на гинекологичните проблеми като дисменорея (болезнена менструация), на стерилитет, аменорея (спиране или прекалено продължителна менструация).

Сред най-популярните приложения на тази терапия са: спиране на тютюнопушенето и регулиране на храненето.

Aурикулотерапията е успешна при лечението на: алкохолизъм, алергии, безпокойство, умора, ишиас, повръщане, диария, главоболие, запек, хемороиди, безсъние, менопауза, гадене, ревматизъм и др.

Противопоказания:

Аурикулотерапията да се прилага внимателно при бременни жени, тъй като неправилното прилагане може да предизвика спонтанен аборт или преждевременно раждане.

В случаи на възпаление на ухото, е забранена терапията, за да не се разпространи възпалението.

Преди започване на Aурикулотерапия, трябва винаги да се съобразяваме с кожата на пациента, тъй като тя е различна лятото и зимата и е специфична за всеки човек.