Зелените салати и пролетните зеленчуци помагат за храносмилането и са идеални за пречистване на организма от токсините.
Салатата и спанакът са пълни с витамини и може да спомогнат за лечението на някои болести.
Лукът, чесънът и репичките също не трябва да липсват от ежедневното меню, заедно с всички ароматни зеленчуци, които може да бъдат консумирани и в суров вид, като копър и магданоз.
Една разхлаждаща салата трябва да съдържа колкото се може повече от всички тези съставки, с всички техни витамини и минерали, необходими на вашето тяло.
Зелената салата има по-специално действие, като помага за подобряване на дейността на стомашно-чревния тракт и активизирането на черния дроб.
Шест от най-важните витамини А, В, С, D, Е, Ж, се съдържат в салатата.
Освен това - лецитин, калциеви, железни и фосфорни соли - те са необходими за работата на жлезите с вътрешна секреция.
Според изследванията сокът от салатата е много полезен при храненето на кърмачета, тъй като усилва растежа и предпазва от болести.
Салатата успокоява нервната система. Отделно усилва отделянето на мляко при кърмачките и подсилва половата система.