Остават само 6 дни до финала на играта на Зайо Байо, в която можете да спечелите незабравима екскурзия до Лапландия, Перу или Танзания.

Днес ще ви разкажем малко повече за втората от трите бленувани дестинации, а в края на материала можете да видите и програмата, с която Зайо Байо ще зарадва големия печеливш, ако той избере да пътува до Перу.

Перу, сърцето на вековната култура на инките, залязла в играта на историята, и отново преродена в разказите и романите, възпламенила фантазиите на безброй пътешественици и авантюристи.

От назъбените върхове на Андите, скътали съкровищници от отдавна загинали величествени цивилизации, до смарагдовите дълбини на Амазонка, потънала в пищни непроходими гори, Перу е приключение...

Мистерия и тайнственост Ви завладяват с всяка стъпка и глътка въздух в необятните Анди и гъстите джунгли, сред пъстроцветната глъчка на индианските пазари... Мистерия и тайнственост Ви завладяват, разхождайки се сред руините от времената на инките и сред тихия уют на колониалните градчета.

Омагьосват Ви бреговете на Пасифика - удряни от три-метрови вълни, високите, мистични и непристъпни Анди, екзотичните джунгли на Амазонка, старите катедрали и тайнствените руини, омагьосват Ви нашепваните чудновати легенди за инките и за тяхната империя, някога могъща като Римската и величествена като Египетската.... Омагьосват Ви полетът на кондорите и буйните води на реките, изчезващи в дълбоки каньони.

Земя на ценни паметници и легенди, запазили спомена от отдавна отминало величие на една "обезглавена" цивилизация. Земя на горди храмове сред непристъпни върхове.

Трябва да видите Мачу Пикчу, за да усетите величието и строителния гений на инките, способни на такива градежи в почти непристъпните недра на Андите, на 2 400м надморска височина. Да видите с очите си линиите на платото, за да повярвате в загадката Наска. Куско - Пъпът на Света за Инките, туристическа столица за съвременно Перу. Археологическата столица на Америка, запазила спомена за могъществото на Инката и за духа и величието на един горд народ - народът на кечуа, но и спомена за разрушенията на Конкистата, и агресията на Новата религия....

Казват, че Перу бил легендарната страна Офир, откъдето, натоварено с кораби, идвало златото и скъпоценните камъни за съкровищницата на Цар Соломон. И действително - древните инки и съвременните перуанци не могат да се оплачат от липса на природни богатства - огромни залежи на мед, злато, сребро, цинк, олово, желязо, петрол, природен газ, невероятни водни ресурси.

Тук е рожденото място на най-голямата река на Земята - Амазонка, започвайки своя път от езерото Лаурикоча в Андите под името Мараньон, за да тече почти 6 000 км на изток до устието си в Атлантика. Край перуанските брегове на тихия океан са най-големите рибни запаси в света. Басейнът на Амазонка обхваща най-големите на Земята сладководни запаси - стотици реки и притоци, омагьосан лабиринт върху 7 млн квадратни километра зелена джунгла. 23 000 километра от нея са плавателни.
Перу е дестинация, оставяща незаличими спомени в съзнанието на всеки. Събудете пътешественика в себе си и се впуснете в едно истинско приключение!

Тихоокеанско крайбрежие: Това е регионът между тихоокеанската брегова линия и пустинните области на север и се отличава с плодородните си долини и красиви плажове. Характерни са два сезона: лято (от декември до април) с температури до 27 градуса; и зима (от май до октомври) с температури до минимум 12 градуса. Далечното северно крайбрежие е слънчево през цялата година и поддържа постоянни температури от 35 градуса.

Планини и високи плата /Сиера/: Регионът се доминира предимно от Андите и техните предпланини, като достига до височина 6768 метра; най-висок връх е покритият със сняг Хуаскаран. Регионът се отличава със сух умерен климат и два добре обусловени сезона: сух (от май до ноември), със слънчеви дни, студени нощи, и почти никакъв дъжд - най-подходящото време за екскурзии в региона; дъждовен (от декември до март) - както платата така и най-високите области са подложени на резки температурни промени и амплитуди от 2 до 20 градуса в рамките на един ден не са нещо необичайно.

Джунгла: Областта на Амазонския басейн, там са и най-големите природни резервати на Перу; областта се отличава с влажен тропически климат и два съвсем ясно обусловени сезона: сух сезон (от май до октомври), с температури над 30 градуса и дъждовен сезон (от ноември до март) с внезапни и проливни дъждове и повишено ниво на реките.

Език: Официални езици на страната са испански, кечуа и аймара. Английски се говори от почти всички, предоставящи туристически услуги.

Ваксини: За пътуващите в Амазонския регион, ваксината срещу жълта треска и малария е препоръчителна; срок - 10 дни преди начална дата на пътуване.

Височинната болест се проявява при почти всички чужденци, стъпващи в страната за първи път и несвикнали на такива надморски височини. Може да бъде избегната, ако през първия ден на престоя си се отдадете на по-лека програма и консумирате лека храна; силно се препоръчва поемането на чай от кока.

Кулинария: Перуанската кухня предлага голямо разнообразие от типични за различните региони гозби и ястия - от Амазония, Планините или Крайбрежието; преди да поръчате - информирайте се относно съставките, тъй като някои гозби са прекалено люти или с прекалено много подправки; колкото до напитките - опитайте перуанското писко (гроздова ракия) във всичките му варианти, чича морада (алкохолно питие, което се получава от ферментирането на царевица в подсладена вода), чича де хора, и задължително сок от агуахе.

Парична единица: Официална парична единица - Нуево Сол, която се дели на 100 сентима. Щатският долар се приема в повечето магазини, ресторанти и бензиностанции по курса за деня.

Обмяна на валута: Препоръчително е валута да се обменя в хотели, банки и оторизирани бюра за обмен на валута (работно време - от 9.30 до 18.00ч). В събота повечето банки работят до обяд. Валутният курс спрямо щатският долар е променлив, така че е добре да го уточните преди да обмените валута.

Програма за екскурзия до Перу

1 ден София – Мадрид – Лима
Полет от София за Мадрид в 07.00 ч. Пристигане в Мадрид в 09.45 ч. Следващ полет за Лима в 23.55 ч.

2 ден Лима
Кацане на летището в Лима в 05.10 ч. рано сутринта. Посрещане от нашите партньори в Перу и трансфер до хотел. Настаняване и свободно време за почивка или самостоятелна разходка в Лима. Нощувка.

3 ден Лима – Куско
Закуска. Трансфер до летището за полет до Куско. Посрещане в Куско и трансфер до хотел. Следобед предстои разглеждане на Куско с посещение на Храма на Слънцето /Кориканча/, където инките провеждали своето най-важно ритуално празненство- честването на зимното слънцестоене. Продължава се с посещение на руините на Храма Кенко, червената крепост Пука-Пукара, центъра за поклонения Тамбомачаи, архитектурния комплекс Саксаиуаман. Вечеря в ресторант с фолклорна програма. Нощувка.

4 ден Куско – Мачу Пикчу – Куско
Закуска. Най-очаквания ден от тази програма- среща с изгубения град на инките. Мястото, обитавано от най-просветените жреци след падането на Империята на Инките. Мачу Пикпу е построен на върха на планината от огромни варовикови блокове без никакво слепващо вещество. Открит е от американски археолог през 1911 година. Връщане в Куско с влак. Трансфер до хотела. Нощувка.

5 ден Куско
Закуска. Свободен ден за почивка или възможност за доплащане за еднодневна екскурзия до Свещената долина и разглеждане на крепостта Олянтайтамбо. Нощувка.

6 ден Куско -Пуно
Закуска. Отпътуване с автобус за Пуно. По път се разглежда Андагуаилиляс- Сикстинската капела на Южна Америка. Обяд в Сикуани. Спирка в Ла Рая на 4400 метра над морското равнище- крайпътен пазар, Пукара- център на едноименната култура от преиспанско време. Пристигане в Пуно и настаняване в хотел.

7 ден Пуно – Титикака – Лима
Закуска. Днес предстои екскурзия по езерото Титикака- най-високопланинското езеро в света. Разходка на остров Урос, изграден от тръстика. Местните жители Аймара са съхранили и до днес обичаите, дрехите и начина на живот на предците си. Следобед- посещение на Чулпас Силустани- древни погребални кули от времето преди инките. Трансфер до летище за полет до Лима. Кацане в Лима, посрещане и трансфер до хотел. Нощувка.

8 ден Лима
Закуска. Свободен ден в Лима с възможност за екскурзия до островите Балестас, до линиите Наска или до най-древната държава в Америка- Карал. Нощувка в Лима.

9 ден Лима – Мадрид
Закуска. Трансфер до летището за полет до Мадрид в 10.00 ч.

10 ден Мадрид
Пристигане в Мадрид в 05.00 ч. Следващ полет за София в 19.30 ч. Отново в България в 23.55 ч.

Ако сме събудили интереса и искате да вземете участие в страхотната игра на Зайо Байо, можете да направите това тук