Автор
Woman.bg

Пет старомодни, но актуални тайни за красота

Много от вас сигурно са скептично настроени към рецептите за разкрасяване на бабите си и смятат, че някои неща трябва да си останат в миналото.

Разбира се, жените вече са се отрекли от редица популярни преди козметични средства, съдържащи опасни за здравето съставки (например олово). Има обаче достатъчно леки и ефективни “рецепти”, които все още можете да ползвате.

1. Ползвайте копринени или сатенени калъфки за възглавници. Така не само ще спите по-сладко (със сигурност!), но и ще предпазите косата си. Коприната е по-гладка, затова косата няма да се оплита и чупи толкова, докато се въртите насън. Освен това коприната и сатенът не попиват влага, така че кожата и косата ви ще си останат овлажнени през цялата нощ.

2. Решете си косата преди лягане. Независимо от това дали имате дълга или къса коса, този ритуал ще бъде ефективен за нея. Не е нужно да се престаравате, няколко разресвания ще са достатъчни, за да наситите косата си с кислород и да я предпазите от оплитане през нощта.

3. Мазилка против бръчки на лицето. Не, не се стряскайте! Няма да ви се наложи да ходите до склада за строителни материали. Но бабите на днешните холивудски красавици наистина са нанасяли нещо като мазилка или глина на лицата си за през нощта. Така мускулите на лицето оставали отпуснати, без да увисват. Това не само предпазва от появата на нови бръчки, но и елиминира старите. Рецептата е вече на над 100 години и има съвременен аналог – лепенките Frownies, които в САЩ биват наричани “алтернатива на ботокса”. Те се залепват на лицето директно върху проблемните зони – челото, покрай устата, на брадичката. И средството наистина работи - кожата се изглажда и стяга.

4. Лимон за ноктите и портокал за лактите и коленете. Рецептата е стара като света, но много ефективна. Разрежете един лимон на две и впийте нокти в меката част. Никое друго средство не е по-ефективно за избелване и подхранване на ноктите и омекотяване на кутикулата. Друг цитрусов плод – портокалът – може да ви отърве от загрубялата кожа на лактите и коленете. Разрежете един портокал надве и натъркайте с него проблемните зони. Просто, евтино и действащо!

5. Бира за косата. Непременно си купете бира, но не за да се събудите сутринта с махмурлук, а за да направите косата си здрава и блестяща. Плакненето на косата с бира придава допълнителен обем (маята и хмелът проникват в косъма), а киселините, съдържащи се в напитката отмиват токсините и замърсяванията и придават блясък.