Акнето по принцип се смята за тинейджърски проблем.

И много от нас, преминавайки отвъд пубертета, успешно забравят за пъпките. Статистиката обаче показва, че при жените достигнали възраст от 20 години, вероятността за поява на различни „украси“ по лицето е също толкова висока, колкото и при по-младите момичета. За това има редица причини, като най-разпространените от тях са хормонален дисбаланс и лоша хигиена на кожата на лицето. Как да запазим лицето си чисто и здраво?

Всички знаят основните правила за поддържане на хигиена – почистване, баланс, овлажняване и подхранване два пъти дневно. Но има и други препоръки – не за какво трябва да правите, а за какво НЕ трябва да правите. Те са не по-малко важни от другите правила.

1. Не спете с грим



Никога и при никакви обстоятелства не оставяйте грима да стои на лицето ви, докато спите. Колкото и да сте уморени, ще можете да отделите няколко минути за измиване с вода, преди да си легнете. Кожата ви се е трудила заедно с вас през целия ден, защитавайки организма ви от вредните фактори на околната среда. И ще може да си почине и да се възстанови само през нощта, ако й оставите достатъчно въздух, за да обновява клетките. Ако пренебрегнете това просто правило, можете да си докарате не само запушване на порите (т.е. пъпки), но и преждевременни бръчки.

2. Не се пипайте по лицето



Момичетата често докосват лицето си. Я поправят някой кичур, я се подпрат на длан, я си наместят миглите покрай окото, че нещо ги дразни. Забравете за тези жестове! Старайте се да пипате лицето си възможно най-рядко. И в никакъв случай не изстисквайте пъпки или комедони сами. Ако е необходимо да докоснете лицето си с ръце, погрижете се дланите ви да са стерилно чисти. Ако имате бретон, косата ви докосва лицето и при това често ползвате средства за оформяне на прическата, започнете да си миете косата всеки ден.

Освен това, ако сте склонни към акне, най-добре ще е да сменяте калъфката на възглавницата си ежедневно, а самата възглавница – ежегодно. Това правило е отървало много хора от упорито акне. Зачислете си и отделни кърпи за лице и ръце, като кърпата за лице е най-добре да се сменя ежедневно. Можете да ползвате и рола с фабрични салфетки. При всички случаи за една седмица няма да съберете повече от половин пералня – трябват ви седем калъфки за възглавница и седем малки кърпи. На фона на общия обем пране това е нищо, дори ще стимулирате по-често изпиране на други атрибути от бита.

А защо се взимат всичките тези мерки? За да се намали до минимум вероятността за замърсяване на лицето с бактерии, предизвикващи инфекция. Миете ли си ръцете преди ядене, за да не се заразите с нещо? Кожата на лицето ви заслужава същото внимание като стомаха ви.

3. Не се „попарвайте“



Все още вирее нелепият мит, че за да си прочистите кожата, трябва да я „попарите“ с гореща вода, пара, или компреси. Зарежете тези глупости. Високата температура травмира кожата и различните процедури, включващи „попарване“ не са подходящи за всеки. Тези процедури са особено противопоказни за хора, склонни към купероза (зачервяване, изпъкване и пукане на капиляри). В този случай температурата ще бъде по-скоро вредна, отколкото полезна.

Днешно време никой козметик няма да ви накара да стоите над пара за почистване на лице. Ползват се безвредни и безболезнени методи, които отварят порите за броени минути.

4. Внимавайте с козметиката!



Не ползвайте козметични препарати, които не ви подхождат. Човек може да попадне случайно в дома на съвременно момиче и да се уплаши колко много различни тубички, кутийки и шишенца има на рафта му в банята. „Къде успява да си го намаже всичкото това?!“, изниква въпросът. При това 60 % от наличните средства изобщо не са подходящи за кожата на притежателката си, но са купени в порив на желание да се купи нещо „за красотата“ и оттогава са оставени защото просто „ми е жал да ги изхвърля“ и „аз за какво ги дадох тези пари?“.

По-добре ще е да инвестирате същите средства в консултация с козметик или дерматолог, който да ви упъти какво точно да си купите. Поредният мит е, че козметиците „наблягат“ на скъпо струващите продукти, с цел да ги продадат. Ако имате такива съмнения – не купувайте нищо от козметика си, ами го попитайте за съдържанието, ефекта и надеждността на марката. Козметикът няма интерес да ви препоръча нещо „лошо“ - той разчита на постоянни клиенти, които да са доволни от работата му. И той никога няма да ви препоръча нещо, което не е подходящо за вашия тип кожа. Освен това козметикът ще ви препоръча поне 3-4 различни средства – за почистване, тонизиране, овлажняване и подхранване на кожата, може би и маска за лице. Но препоръчаните от него продукти ще са най-много пет. Колко ненужни шишенца имате на „козметичния“ си рафт, закупени поради реклами и възторжени отзиви на приятели и колеги?

5. Почивки пред компютъра!



Не изкарвайте по няколко часа пред компютър без прекъсване. Ако пък работата ви го налага, погрижете се да не се мръщите и да не жумите пред монитора – балансирайте яркостта на екрана така, че да ви е приятно да работите, мащабирайте шрифта, както ви е удобно за четене и си сложете реален източник на светлина встрани или зад монитора. Добре е да имате овлажнител за въздух на работното си място. Ако пък работите на лаптоп, старайте се да го слагате така, че да не гледате надолу.

Умората от работа на компютър идва от статичното натоварване на мускулите на лицето и врата. Обикновено хората гледат в монитора със съсредоточено изражение, което нарушава кръвообращението в кожата на лицето при дълго „застояване“. Лицето се уморява от безизразност. Невероятно, но факт.

За да се преборите с този проблем, пуснете си фронтална камера с малко прозорче на екрана, където да се виждате постоянно. Като видите сухото си изпънато лице, непременно ще започнете да правите някакви дори и минимални мимики и гримаси. Постарайте се да ги правите поне веднъж на час – ако обстоятелствата позволяват, можете дори да си направите лицева гимнастика или фейсбилдинг. Това ще възстанови нормалното кръвообращение и ще разтовари лицевите мускули.