Сладкишът, който искаме да споделим с вас сега, е сред най-любимите ни бисквитено-шоколадово-сметаново-плодови десерти.
Той нито се пече, нито се вари, но пък изисква една нощ престой в хладилника след приготвяне.
Призоваваме всички любители на сладкото да запретнат ръкави в кухнята и за 30 минути да спретнат Плодовия сладкиш със сметана, който бабата на една от нас не спира да прави и до днес.
Необходими продукти:
2 пакета бисквити (чаени, не обикновени)
1 ½ ч.ч. прясно мляко
4 с.л. какао
3-4 с.л. ром или коняк
1 ½ ч.ч. течна сметана
4-5 с.л. захар
3 ванилии
киви, банан, портокал (можете да използвате всякакви по-меки плодове като мандарини, праскови от компот, коктейлни череши, грозде, ананас)
Начин на приготвяне:
Сварете прясното мляко с какаото, в което сте сипали и 4 с.л. захар.
Бъркайте сместа постоянно, докато не заври. След завиране гответе 5 минути и свалете от огъня.
След като сварите какаовата смес, сипете лъжиците ром или коняк.
Бисквитите се топват в шоколадовата смес и се нарежда в подходяща тава (тя трябва да е висока, за да побере и плодовете и сметаната).
Какаото, което е останало, след натапянето на двата пакета бисквити го изсипете върху наредените в тавичката. Оставете настрана да изстива.
Започнете с приготвянето на сметановия крем разбивайки с миксер до сгъстяване сметаната, ванилиите и 4-5 с.л. захар.
След като какаото и бисквитите са изстинали се нанася тънък слой сметана, върху нея плодовете, нарязани на парченца (вие преценете колко плодове искате да има в сладкиша ви; нашето предложение включва 2 банан, 4 кивита и 2 портокала).
Отгоре разстелете останалата сметана и сложете сладкиша в хладилника за една нощ.